- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Vremea cărucioarelor cu monedă de la supermarket este pe cale să apună. Cum vor arăta noile cărucioare inteligente

01 Oct, 23:04 • Stefan Simion
Noile cărucioare inteligente vor înlocui, începând din 2025, bine-cunoscutele cărucioare care se deblochează cu monedă sau cu jeton. Clienții supermarketurilor vor trebui doar să-și apropie telefonul de mânerul căruciorului pentru a-l debloca.
Vremea cărucioarelor cu monedă de la supermarket este pe cale să apună. Cum vor arăta noile cărucioare inteligente

În loc de cărucioare cu monedă vom avea cărucioare inteligente. Mai exact, din 2025, cărucioarele din supermarketuri vor fi dotate cu cititor NFC (Near Field Communication) și coduri QR, astfel încât vor putea fi deblocate doar folosind telefonul, scrie ziarulromanesc.at

Celebrele cărucioare cu monedă de la supermarket, înlocuite de cărucioare inteligente

Iar deblocarea cărucioarelor nu e singura acțiune care va fi posibilă grație noii tehnologii. Datorită acesteia, va fi, de asemenea, posibilă înregistrarea automată a produselor puse în coș. În acest fel, plata produselor se va face mult mai simplu, chiar de pe telefonul mobil. Prin urmare, cozile de la case vor fi de domeniul trecutului, iar cumpărăturile se vor face mai rapid.

Din păcate, există și un aspect negativ al introducerii cititoarelor NFC și codurilor QR: nu va mai fi nevoie de casiere. Scanarea produselor și încasarea contravalorii lor – sarcini care, în prezent, sunt în grija acestor angajate – se vor face doar cu telefonul. Consecința directă a tehnologizării procesului de achiziție fiind concedierea unui număr mare de angajați.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yanu (@yanurobot)

Tehnologia NFC va colecta date personale

Pe lângă faptul că nu va mai fi nevoie de serviciile multor angajați, iar aceștia vor fi concediați, mai există un dezavantaj al folosirii noilor cărucioare dotate cu tehnologie NFC. Aceasta va permite colectarea datelor cu caracter personal, astfel încât clienții să primească reclame personalizate în funcție de obiceiurile de cumpărare, deschizând ușa către oferte personalizate.

Citeste si 5 lucruri de care trebuie să ții cont mereu la cumpărături. Puțini români știu asta!

În timp ce mulți clienți vor vedea acest lucru ca pe un avantaj, alții ar putea fi să nu fie la fel de încântați de perspectiva de a împărți date personale pentru ceva banal precum cumpărăturile. Pe scurt, odată cu implementarea acestor cărucioare inteligente, cumpărăturile în supermarketurile vor fi mai rapide și mai eficiente.

Oricum, românii vor avea ceva mai mult de așteptat până vor putea să-și deblocheze cărucioarele cu telefonul și să plătească produsele cumpărate tot cu telefonul. Cărucioarele inteligente vor ajunge mai întâi în Spania, urmând ca, dacă tehnologizarea lor va fi profitabilă, să ajungă și în alte țări europene.

Cum a luat naștere ideeea căruciorului inteligent

În 2021, Kroger Co., unul dintre cei mai mari operatori de supermarketuri din SUA, a început să testeze un cărucior de cumpărături alimentat de inteligența artificială de la Caper Inc., cu sediul în New York. Tehnologia permite clientului să scaneze articolele și să plătească direct prin intermediul căruciorului, grație senzorilor cu care acesta este echipat.

Un prim senzor scanează produsul înainte de a fi pus înăuntru. Un al doilea senzor detectează dacă vreun produs a fost introdus fără să fi fost scanat. Un al treilea senzor este capabil să cântărească direct fructele și legumele.

Citeste si Maghiarii fug la vecini pentru cumpărături. Au cheltuit de două ori mai mult pe mâncare, în România, comparativ cu 2023

Într-o perioadă în care tot mai multe persoane folosesc carduri, codurile QR sau cititoarele NFC elimină metoda învechită de deblocare a căruciorului cu ajutorul unei monede. În plus, tehnologia NFC ar putea ajuta lanțurile de magazine să facă față problemei furturilor sau abandonului de produse, prin încorporarea GPS-ului pentru urmărirea rapidă.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult