- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cât cântărește și ce preț are medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris. Din ce material este făcută, de fapt

29 Jul, 20:07 • Amarie Giorgiana
Aproape 10.500 de sportivi participă la Jocurile Olimpice, sperând să țină în mână cel puțin o medalie de aur. Cu toate acestea, puțini știu valoarea unui astfel de premiu.
Cât cântărește și ce preț are medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris. Din ce material este făcută, de fapt

Un număr de aproape 10.500 de sportivi participă la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris. Majoritatea celor care calcă pragul competiției speră să țină în mână o medalie de aur, care ar reprezenta încununarea efortului depus în ani întregi de muncă, potrivit Forbes.

Pentru cei care participă la Jocurile Olimpice de la Paris, medalia de aur reprezintă un obiectiv clar, care, odată ținută în mână, confirmă recunoașterea eforturilor și a talentului. Cu toate acestea, puțini știu că materialele utilizate pentru realizarea medaliilor de aur, de argnit și de bronz pot fi măsurate. Costul unei astfel de medalii olimpice ajunge la aproape 950 de dolari, ținându-se cont de prețul aurului, argintului și fierului.

În acest an, costul unei medalii olimpice de aur  este cel mai mare din istoria jocurilor moderne. Asta, în urma prețurilor record la aur. Costul depășește recordul de 708 dolari pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, însă se poate observa că prețurile tuturor medaliilor de aur din anii anteriori au crescut extraordinar de mult.

Prețul unei medalii de aur de la Jocurile Olimpice. Cât cântărește

Medalia de aur de la Jocurile Olimpice cântărește 529 de grame, iar mai mult de 95,4% din greutatea ei, adică 505 grame, reprezintă de fapt argint. Medalia este făcută cu doar 6 grame de aur pur, utilizaat la placare. De asemenea, are și 18 grame de fier. În cazul în care medalia ar fi fost făcută doar din aur, aceasta ar fi avut un preț de aproximativ 41.161,50 de dolari. Ultima oară, medaliile au fost realizate integral din aur la olimpiada din 1912.

În același timp, medalia de argint cântărește 525 de grame, conținând 507 de grame de argint și 18 grame de fier. Valoarea bazată pe costul argintului este de 486 de dolari.

Medalia de bronz cântărește 455 de grame și este realizată din 415,5 grame de cupru, 21,85 de grame de zinc și 18 grame de fier. Valoarea acesteia este de aproape 13 dolari.

Citește și: Cât au costat rochia și accesoriile de lux purtate de Carmen Iohannis la inaugurarea Casei României de la JO 2024 de la Paris

Atunci când se stabilește valoarea intrisecă a medaliilor olimpice, desingul nu este inclus în preț însă, asta s-ar putea schimba, ele fiind concepute de casa franceză istorică de bijuterii Chaumet.

Citește și: Parcările din centrul Parisului, aproape de 20 de ori mai scumpe decât cele din București. Cât trebuie să scoată din buzunar șoferii