Odată cu apropierea alegerilor europarlamentare din această vară, publicul român vrea să afle cât mai multe detalii despre activitatea pe care o au membrii Parlamentului European, responsabilitățile acestora și, bineînțeles, ce beneficii aduce o astfel de poziție pe perioada mandatului, dar și atunci când acești aleși ajung la pensie. O analiză Antena 3 CNN ne arată ce salarii, diurne, indemnizații și pensii primește un europarlamentar.
Pe lângă influență la nivelul instituțiilor Uniunii Europene și în țara de origine, funcția de europarlamentar aduce o serie de beneficii materiale semnificative. Astfel, pe lângă salarii, aleșii europeni primesc de la locul de muncă diurne dar și sume forfetare pentru cheltuielile legate de activitatea lor de zi cu zi.
Te-ar putea interesa și: Cum se va vota la europarlamentare și locale? Anunțul făcut de șeful Autorității Electorale Permanente
Trebuie precizat faptul că, indiferent de culoarea politică și, mai important, de țara de origine, toți europarlamentarii primesc același salariu. Mai exact, după cum arată legislația europeană, salariile acestor aleși primesc 38,5% din salariul unui magistrat de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
După cum arată datele oficiale, salariul unui europarlamentar ajunge la 7.853,89 euro net, asta după ce sunt oprite impozitele datorate Uniunii Europene, precum și contribuțiile obligatorii pentru asigurările sociale. Trebuie precizat că fondurile pentru aceste salarii sunt asigurate direct din bugetul pe care îl administrează Parlamentul European.
Pe lângă salariul pe care fiecare europarlamentar îl primește în fiecare lună, Parlamentul European stabilește și o indemnizație de 4.950 euro, destinați cheltuielilor generale. Trebuie precizat faptul că, conform regulilor care reglementează activitatea legislativului european, este vorba despre o sumă forfetară, destinată activității cabinetelor pe care trebuie să le deschidă aleșii în țările/circumscripțiile în care au fost aleși.
Printre cheltuielile pe care un europarlamentar le poate deconta din indemnizația primită se numără cele necesare funcționării cabinetului său parlamentar: chirie, cumpărarea de hardware și software IT, materiale de birou sau telefoane mobile, de exemplu.
Conform legislației în vigoare, un europarlamentar are mai are dreptul la o diurnă de 350 de euro în fiecare zi. Această sumă este oferită în zilele în care acesta își desfășoară activitatea în Parlamentul European. Condiția pusă pentru a primi acești bani este semnarea unui registru de prezență.
În plus, un fost europarlamentar are dreptul, din momentul în care împlinește 63 de ani să primească opensie. Acum calculăm pensia 3,5% din salariul lor, pentru fiecare an complet în funcție, și o doisprezecime din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, însă nu depășește 70% în total și costul e suportat de bugetul Uniunii Europene. În prezent, pensia este stabilită ca fiind 3,5% din salariul pentru fiecare an complet lucrat în funcție, adăugând o a 12 parte din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, dar nu mai mult de 70% în total. Cheltuielile asociate acestei pensii sunt acoperite de bugetul Uniunii Europene.
Citește și: Alegeri europarlamentare 2024. Câți europarlamentari trebuie să aibă fiecare stat membru UE