Veto-ul Austriei prin care a stabilit ca România să nu fie primită în Spațiul Schengen înseamnă pentru economia din țara noastră pierderi de 10 miliarde de euro anual, a avertizat ministrul Economiei, Florin Spătaru, pentru Digi24.
România este membru al UE cu jumătate de normă, din moment ce nu face parte în Schengen, a subliniat Spătaru. Astfel, din anul 2007, țara noastră nu reușește să genereze venituri mult mai mari, tocmai pentru că nu are acces la Schengen.
„O astfel de decizie înseamnă 10 miliarde de euro pe care economia România i-ar putea pierde prin neintrarea în Schengen şi aproximativ 1,5 miliarde de euro pe care îi plăteşte orice cetăţean sau orice companie care trebuie să tranziteze graniţele, neintrând în Schengen”, a declarat ministrul, la Digi24.
Potrivit ministrului, Austria a trădat solidaritatea europeană.
„O decizie care ar fi trebuit să fie tehnică s-a transformat într-o decizie care, din punctul meu de vedere, contravine acelui principiu al solidarităţii de care de care ar trebui să dăm dovada în acest moment. Cred că sunt nişte costuri pe care le plătim de foarte mulţi ani, pentru că, tehnic vorbind, noi am îndeplinit aceste condiţii de foarte mult timp.
Vă daţi seama că aceste sume care ar fi trebuit să intre în bugetul României sunt necesare. De aceea, probabil că următoarea etapă va fi să vedem cum vom face ca o parte din aceste costuri totuşi să-i să fie alocate României, pentru că economia are nevoie de aceste fonduri”, a adăugat oficialul de la Economie.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi, 8 decembrie, aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen. Două voturi au fost împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.
Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă. Cea din urmă a menționat că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.