Căciulile din piele naturală de urs sunt subiect de discuție, după ce grupul People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) s-a opus, în principiu, utilizării blănii adevărate, dar afirmă că acum este și o problemă financiară, în ultimii ani cheltuindu-se 1 milion de lire sterline pe acestea.
Citește și: Vize obligatorii pentru intrarea în Marea Britanie, începând din aprilie 2025!
Ministerul Apărării este de acord cu propunerea de a găsi alternative: „Suntem deschiși să explorăm alternative de blană falsă dacă acestea îndeplinesc cerințele necesare”. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a declarat că o versiune din blană falsă ar trebui să îndeplinească „considerente de siguranță și durabilitate” și că „nicio alternativă nu a îndeplinit toate aceste criterii până în prezent”, potrivit bbc.com.
Ministerul Apărării explică creșterea bruscă a prețului ca fiind rezultatul unei modificări a „aranjamentelor contractuale” pentru căciuli, care sunt toate fabricate din blană de urs vânat în Canada. Prețul lor a crescut de la 1.560 de lire sterline fiecare, în 2022, la 2.040 de lire sterline în 2023.
Căciulile purtate la evenimente ceremoniale au fost cumpărate în număr de 24, în 2023, și 13 ,în 2022. În ultimii zece ani, suma cheltuită pentru înlocuirea lor a fost de peste 1 milion de lire sterline.
Elisa Allen, de la PETA, a cerut Ministerului Apărării „să nu mai irosească lirele contribuabililor pe căciuli fabricate din animale sălbatice sacrificate și să treacă astăzi la blana falsă”.
Militanții pentru bunăstarea animalelor au susținut că este crud și inutil ca Garda Regelui să folosească blană naturală, afirmând că este nevoie de blana unui urs pentru a confecționa fiecare piele de urs.
PETA a mai criticat modul în care sunt prinși și uciși urșii negri, acuzând că vânătorii pot folosi arbalete, iar animalele ar putea suferi mult timp.