Instalația de brad ornamentează foarte frumos pomul de Crăciun, însă poate să aducă și pagube în bugetul tău.
Cel mai indicat este să consumăm lumințe de Crăciun cu led. Chiar dacă sunt ceva mai costisitoare, consumul lor este mai redus decât al celor cu incandescență.
O instalație cu becuri consumă de regulă undeva la 20-30 de wati, ajungând până la cel mult 46 de wati. Instalația de brad clasică consumă în total 292,5 wați, aproximativ 0,29 kilowați, pe parcursul a 372 de ori.
O instalație pe LED consumă 5-10 wați pe oră adică un consum de energie extrem de scăzut. În cazul în care aceasta va fi folosită o lună întreagă, 10 ore pe zi, adică 300 de ore în total, instalația cu 100 de becuri ar consuma în jur de 2,25 kWh, iar prețul total pe cap de client ar fi de aproape 3 lei, potrivit ego.ro.
O recomandare venită din partea specialiștilor este să folosim în curte, instalații de luminițe pe baterii și nu cele care se pun în priză. Cum iarna sunt temperaturii foarte scăzute, cablurile trebuie asigurate și trebuie să fie impermeabile.
Tradiția spune că atunci când faci bradul de Crăciun, înainte de a pune celelalte ornamente, prima trebuie să fie instalația de brad. De asemnea se spune că pe lângă globuri și beteală în brad este bine să pui și o monedă.
Aceasta ar trebui înfășurată într-o hârtie și legată cu ață roșie. Tradiția spune că cei care pun o monedă în bradul de Crăciun vor avea parte de un an nou plin de bucurii, înfloritor și cu foarte multe realizări.