- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cătălin Predoiu: Aderarea la Air Schengen în 2024 este un proces ireversibil. Ce spune ministrul despre relația României cu Austria

11 Jan, 23:51 • Adrian Popovici
Ministrul Cătălin Predoiu a vorbit într-un interviu despre Air Schengen și despre posibilitatea ca în viitor țara noastră să adere și cu granițele terestre. El a explicat faptul că procesul de integrare, deși limitat doar la aeroporturi și porturi, este ireversibil.
Cătălin Predoiu: Aderarea la Air Schengen în 2024 este un proces ireversibil. Ce spune ministrul despre relația României cu Austria

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a declarat pentru Digi24 că aderarea la Air Schengen reprezintă un proces ireversibil, ceea ce înseamnă că românii nu ar trebui să își facă în privința aderării maritime și aeriene a țării noastre la acest spațiu. El a mai precizat că, în acest moment, singura necunoscută este reprezentată doar de către momentul în care va fi posibilă și aderarea cu granițele terestre.

„Procesul este ireversibil. Statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunță România la această calitate, ceea ce nu se pune problema”, a explicat ministrul din cabinetul Ciolacu.

În ceea ce privește momentul în care România va adera și cu granițele terestre și ni va fi doar membră a Air Schengen, Cătălin Predoiu a subliniat că nu poate să precizeze o dată, subliniind că țara noastră trebuie să reia negocierile și discuțiile pe această temă cu toate membrele UE care au vorbit despre îngrijorările pe care le au cu privire la migrația ilegală, dar și spre  creșterea numărului de incidente teroriste, precum și despre războaiele din Ucraina și Israel.

„Procesul este ireversibil. Statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunță România la această calitate, ceea ce nu se pune problema. Insist, sunt gata să demonstrez oricui că este un bun pas înainte către o poziție care ne avantajează în perspectiva imediată, inclusiv în discuțiile privind ridicarea controalelor la frontiera terestra. Este un pas pe care nu îl vom face înapoi. Urmează un nou pas înainte.

Trebuie să respectăm în continuare criteriile tehnice, acordurile Schengen, să aplicăm toate deciziile care constituie acquis-ul comunitar Schengen, pentru că sunt mai multe decizii, mai multe regulamente, fără îndoială trebuie să continuăm să facem acest lucru. Dar o facem la un nivel de performanță de vârf în rândul membrilor spațiului Schengen”, a declarat Cătălin Predoiu.

Citește și: Cătălin Predoiu, detalii despre intrarea în Schengen: „România are statut de ţară membră Schengen”

Rămâne Air Schengen singura concesie acordată României de austrieci?

Predoiu a vorbit și despre declarațiile făcute de către ministrului de Interne al Austriei, înaintea semnării acordului prin care România a fost integrată în Air Schengen, prin care numea orice discuție despre aderarea terestră a țării drept o fantezie. Ministrul a crede că Austria nu a avut intenția să fie agresivă și că între Viena și București există o bună comunicare și cooperare.

„Nu știu dacă a folosit acest termen, dar au fost declarații recente, inclusiv pe parcursul discuțiile purtate la final de decembrie și ca răspuns la un set de speculații care s-au făcut în România, Bulgaria și Austria în legătură cu obiectul discuțiilor, e adevărat că pe tot parcursul anului 2023, ministerul de Interne austriac a fost ferm și clar că pentru Austria nu intră u vot pe frontiera terestră, subliniind în același timp că poziția nu este îndreptată împotriva României, ci este dictată de alte probleme pe care Austria le are în legătură cu funcționarea spațiului Schengen și care se întemeiază pe prevederile unui tratat puțin cunoscut în detaliile sale tehnice, de unde și o serie de interpretări greșite.

Sunt probleme tehnice care trebuie explicate.  Dincolo de această declarație, care n-a fost în sine o declarație agresivă la adresa României, ci una care să clarifice poziția Austriei, am avut o bună comunicare și cooperare cu miniștrii din Bulgaria și Austria”, a mai spus ministrul de Interne.

Te-ar putea interesa și: Aeroporturile Otopeni și Băneasa sunt 100% pregătite pentru spațiul Schengen. CNAB anunță că pregătirile s-au încheiat încă din 2022

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...