- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Câți bani primește în Germania un refugiat ucrainean care nu muncește și care nu plătește chirie. Nemții s-au săturat

26 Jun, 15:16 • Adrian Popovici
Sumele pe care le primește un refugiat ucrainean stabilit în Germania au dus la dezbateri aprinse în această țară. Unii lideri au început să le ceară ucrainenilor să-și găsească de lucru sau să plece acasă.
Câți bani primește în Germania un refugiat ucrainean care nu muncește și care nu plătește chirie. Nemții s-au săturat

În contextul războiului continuu din Ucraina, Germania se numără printre ţările care au primit cei mai mulți refugiați ucraineni, oferindu-le un ajutor social generos. De mai bine de doi ani, acești refugiați beneficiază de un sprijin financiar mai mare decât solicitanții de azil obișnuiți, ceea ce a generat controverse și discuții aprinse în sfera politică germană, notează Cancan.

Alexander Dobrindt, liderul grupului parlamentar al Uniunii Creștin Sociale (CSU) din Bavaria, a stârnit recent un val de critici cu declarațiile sale, îndemnând refugiații ucraineni să se angajeze în Germania sau să se întoarcă în partea de vest a Ucrainei, pe care o consideră mai sigură. „Munciţi în Germania sau întoarceţi-vă în Ucraina, în partea de vest, care este mai sigură,” a spus Dobrindt, accentuând necesitatea implicării active a refugiaților în piața muncii germane.

Declarațiile lui Dobrindt au fost primite cu indignare nu doar de către refugiați, ci și de către membri ai Uniunii Creștin Democrate (CDU) și Partidului Liberal (FDP), care critică faptul că refugiații ucraineni primesc 583 de euro pe lună, pe adult, fără a plăti chirie. Statisticile arată că mai puțini refugiați ucraineni lucrează în Germania comparativ cu Polonia sau țările baltice, ceea ce alimentează polemica.

Câți bani primește un refugiat din Ucraina
Câți bani primește un refugiat din Ucraina

Te-ar putea interesa și: Ajutoarele pentru fermierii afectați de războiul din Ucraina, prelungite până la final de 2024. Comisia Europeană nu a fost de acord cu creșterea fondurilor acordate

De ce îi este greu unui refugiat ucrainean să-și găsească de lucru în Germania?

Ucrainenii invocă birocrația și dificultățile în recunoașterea diplomelor ca principale piedici în calea integrării lor pe piața muncii germane. În replică, Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz refuză să modifice legislația actuală, susținând că refugiații au nevoie de sprijin consistent în aceste vremuri dificile. Un oficial SPD a răspuns dur lui Dobrindt, afirmând că acesta „vrea să trimită înapoi femei şi copii care poate şi-au pierdut soţii şi taţii pe front,” și că CSU ar trebui să elimine cuvântul „creștin” din denumirea sa.

Reacțiile au fost puternice și din partea reprezentanților ucraineni. Ambasadorul ucrainean la Berlin, Oleksii Makaiev, a subliniat la televiziunea germană Phoenix că „Rusia trage în fiecare zi asupra Ucrainei și nu există un loc sigur pentru o femeie care îşi creşte singură cei trei copii în Ucraina.”

Makaiev a adăugat că cei care susțin că există locuri sigure în Ucraina „nu au fost niciodată în Ucraina,” denunțând astfel o percepție eronată asupra situației de pe teren.

Citește și:UE a decis: Ucraina, scutită de taxele vamale! Decizia riscă să provoace noi proteste ale fermierilor din Europa