Un preot din Sicilia, Don Vincenzo Cafra, a fost arestat la domiciliu sub acuzația de extorcare a 100 de euro pentru servicii funerare. Această situație a stârnit o mulțime de discuții privind tarifele pentru diferite sacramente, cum ar fi botezurile și nunțile și a rezultat o serie de întrebări cu privire la etica și moralitatea în desfășurarea serviciilor religioase, conform stiridiaspora.ro.
Ancheta desfășurată a demonstrat faptul că preotul Don Vincenzo Cafra ar fi primit bani de la credincioși pentru susținerea funeraliilor. Prețul cerut a fost de 100 de euro, o sumă de bani mult prea mare pentru familiile aflate în doliu.
Astfel, preotul în cauză va trebui să se prezinte în fața unui judecător pentru a-și valida arestul. Cazul a stârnit reacții și la Vatican.
„Este dureros să găsești lista de prețuri a serviciilor sacramentale în unele birouri parohiale, cum ar fi într-un supermarket.
Fie Biserica este poporul credincios al lui Dumnezeu într-o călătorie, ori ajunge să fie o companie care oferă diverse servicii, iar când agenții pastorali iau această a doua cale, Biserica devine supermarketul mântuirii iar preoții simpli angajați ai unei multinaționale”, a declarat Papa Francisc, liderul Bisericii Catolice, potrivit gazetaromaneasca.ro.
Te-ar putea interesa și: Biserica Ortodoxă Română, o afacere de succes. Topul celor mai profitabile mitropolii din țară
Biserica Catolică susține că nu stabilește tarife pentru astfel de servicii, ci se bazează pe oferte libere din partea credincioșilor. Așadar, fiecare credincios are dreptul de a decide suma pe care o oferă pentru diverse sacramente, precum botezurile, nunțile și funeraliile. Principiul de bază este acela că contribuția financiară trebuie să fie un act liber, bazat pe conștiința și generozitatea credinciosului, în niziun caz nu un preț impus.
„Prin jertfa pentru Sfânta Liturghie, credincioșii contribuie la binele Bisericii și participă la grija ei pentru întreținerea slujitorilor și funcționează”, se amintește.
Chiar și în acest caz, contribuțiile financiare ale credincioșilor rămân esențiale pentru susținerea activităților bisericești și a lucrătorilor acesteia. Preoților li se solicită să dea exemple de gestionare virtuoasă a resurselor financiare, promovând un stil de viață cumpătat și o administrare transparentă a bunurilor bisericești. Prioritatea ar trebui să fie satisfacerea nevoilor reale ale credincioșilor și sprijinul acordat celor săraci care au cu adevărat nevoie, potrivit sursei citate.