Fondatorul Zara are cu ce să se laude! Amancio Ortega a ajuns la o avere de miliarde de dolari din activele imobiliare, informează profit.ro.
Firma de investiții a miliardarului spaniol Amancio Ortega a atins o creștere de 2.8 miliarde de euro a valorii portofoliului său de active imobiliare în 2022, până la 18.1 miliarde de euro (20.08 miliarde de dolari). Pontegadea, principala sursă de investiții a familiei proprietarului Zara, și-a extins portofoliul de active imobiliare prin investiții în clădiri de lux pe întreg teritoriul SUA, în centre de logistică folosite de mari companii globale și în clădiri de birouri.
Te-ar putea interesa și: STUDIU: Cât de bogați sunt românii. 500 de persoane au o avere individuală între 20 și peste 100 de milioane de dolari
Proprietarul Zara este cel mai mare acționar al Inditex, cu o participație de 59.29%. Una dintre cele mai mari piețe ale lui Amancio Ortega a fost SUA, acolo unde grupul Inditex are de gând să deschidă mai multe magazine Zara. Pontegadea a încheiat anul 2022 cu un profit net de 2 miliarde de euro, în creștere față de 2021, atunci când a obținut un rezultat de 1.6 miliarde de euro. Creșterea este datorată dividendelor venite de la Inditex. Zara și-a întrecut rivalii anul trecut, având un profit cu 15% mai mare decât înainte de pandemie.
Pontegadea s-a concentrat mulți ani pe imobiliare. Cu toate acestea, a început să fie interesat și de companiile de energie, motiv pentru care a preluat participații la parcuri fotovoltaice, operatorii de rețele electrice și parcuri eoliene. Inditex este cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, pe lângă Zara. El deține și lanțurile de magazine Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius și Oysho.
În ciuda tuturor acestor cifre, luna trecută a fost lansată o petiție prin care i se solicita Consiliului de administrație al Inditex acordarea de salarii mult mai decente angajaților din România, informează adevarul.ro. În România, există 150.000 de salariați în magazinele Zara, însă ei trăiesc la limita sărăciei.
„Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm ca profiturile imense pe care le realizați în România să fie corelate și cu salariile plătite angajaților din fabrici”, se arată în petiție.
În petiție se menționează că salariul minim în România este exagerat de mic, adică de doar 372 euro, în timp ce necesarul de trai este aproape dublu.
„Acest lucru condamnă angajații din fabricile cu care colaborați la un trai în nesfârșită sărăcie. Iar printre vocile care se opun creșterii salariului minim se numără și colaboratori ai companiei dumneavoastră”, se mai arată în petiție.
Vezi și: Un sfert din averea României este în mâinile a 500 de oameni. Cât de bogați sunt românii