Conform unui studiu realizat de Institutul Roman Herzog, cetățenii români petrec la locul de muncă, în medie, 31,5 ani din viață, însă în cazul nemților vorbim despre aproximativ 39,3 ani. Acest lucru înseamnă că Germania este relativ sus în Europa când vine vorba de viața profesională. Doar în alte câteva țări, cum ar fi Islanda (45,4 ani) sau Țările de Jos (43,2 ani), perioada petrecută la muncă este chiar mai mare.
Pensionarea în Germania depinde de mai mulți factori și include mai multe suplimente. De regulă, persoanele născute după 1964 se pot pensiona la vârsta de 67 de ani în Germania. Vârsta de pensionare se bazează pe data nașterii. Doar câteva grupe de vârstă mai au permisiunea de a se pensiona înainte de vârsta de 67 de ani fără penalizări. Există, de asemenea, valori de referință aproximative care pot fi folosite pentru a estima propria pensie.
Formula cea mai folosită pentru calcularea viitoarei pensie lunare arată în felul următor: Valoarea lunară a pensiei = puncte de plată x factor de acces x valoarea actuală a pensiei x factor de tip de pensie.
„Punctele de plată” sunt considerate cea mai importantă valoare. Aceasta înseamnă că toate câștigurile realizate de pensionar sunt comparate anual cu câștigurile medii ale tuturor persoanelor asigurate. Dacă corespunde exact câștigului mediu, acesta valorează, de exemplu, un punct de salariu.
Factorul de acces se refera la adaosurile si deducerile care se iau in calcul la calcularea pensiei. Dacă nu există niciuna dintre acestea, această valoare este 1,0. „Valoarea actuală a pensiei” este valoarea echivalentă, care corespunde unui punct de pensie. Acasta depinde de situația economică actuală, dar în prezent este de 37,60 euro în Germania de Vest și la fel, de 37,60 euro în Germania de Est.
Factorul tip pensie se referă dacă este o pensie pentru limită de vârstă sau un alt tip de pensie, de exemplu o pensie de orfan sau de jumătate de orfan. Pensiile pentru limită de vârstă au o valoare de 1,0, în timp ce pentru pensiile de orfani de jumătate, de exemplu, este de doar 0,1.
Dacă, spre exemplu, o persoană a lucrat 45 de ani pe un salariu lunar brut de 3.500 de euro, poate folosi ca bază de calcul câștigul mediu în Germania din 2024 (45.538 euro), valoarea 1,0 pentru factorul de acces și valoarea actuală a pensiei de 37,60 euro.
Pentru mulți nemți rezultatul e supărător fiindcă, după 45 de ani de muncă, pensia pe lună e de doar 1.566,74 euro cu un salariu lunar brut de 3.500 de euro. Potrivit „Allianz”, nivelul pensiei, adică raportul dintre pensia standard și venitul mediu pe o perioadă de lucru de 45 de ani, a scăzut semnificativ în ultimele decenii. Deși acesta era încă la 52,9% în 2000, s-a stabilizat la aproximativ 48% din 2014.