Președintele SUA, Donald Trump, și-a prezentat lista cu tarifele impuse celor mai multe țări, cu excepția Rusiei. Acesta a subliniat că taxarea importurilor în care SUA are la bază reciprocitatea, pornind de la barierele comerciale pe care lumea întreagă le-ar fi ridicat deja în calea exporturilor americane.
Însă, lucrurile nu par să fie așa cum le-a prezentat Trump, remarcă The New York Times. Cu toate că președintele SUA nu a oferit multe detalii despre metodologia din spatele taxelor, ultimele informații arată că planul tarifar pentru fiecare țară se bazează pe împărțirea valorii deficitului comercial al SUA cu statul respectiv la valoarea exporturilor acestuia din urmă în Statele Unite.
Citește și: Donald Trump și Elon Musk „s-au despărțit”! Miliardarul pregătește o mutare șocantă în următoarele săptămâni
James Surowiecki, un autor de cărți cu tematică financiară, a semnalat pentru prima dată acest calcul într-o postare pe X, potrivit sursei citate anterior.
Anterior, președintele SUA declarase că rata tarifară a fiecărei națiuni va fi „rata combinată a tuturor tarifelor, barierelor nemonetare și a altor forme de înșelăciune”. El a venit cu clarificări ulterior, spunând că, fiind un tip amabil, reduce valoarea tarifară finală la jumătate.
Spre exemplu, pentru China, datele de intrare sunt următoarele:
Făcând raportul celor două valori, rezultă aproximativ 0,67 (67%).
Luând în calcul și „amabilitatea lui Trump”, adică împărțind câtul obținut (67%) la 2, rezultă aproximativ 34%, adică noua valoare tarifară pe relația cu China.
Refăcând calculul pentru o valoare de 200 de miliarde de dolari a deficitului comercial al Statelor Unite în relația cu Uniunea Europeană și împărțind valoarea exporturilor blocului în SUA, rezultă circa 40%, aproape de „taxele de 39%” imputate Bruxelles-ului de administrația Trump.
„Vă gândiți că Uniunea Europeană e foarte prietenoasă? Ei ne jefuiesc. Este foarte trist să vezi asta, este atât de jalnic. 39%. Noi le vom cere 20%. Deci îi taxăm practic la jumătate”, a spus Trump, miercuri, în timpul prezentării de la Casa Albă.
Ulterior, reprezentanții au clarificat metologia, spunând că formula matematică se bazează pe deficitul comercial al SUA cu o țară străină.
„Întotdeauna a fost dificil să se ajungă la o rată tarifară reciprocă foarte precisă”, a spus Emily Kilcrease, fost adjunct al reprezentantului comercial al SUA.
Citește și: Cele 3 scenarii în care NATO își joacă viitorul fără SUA