Italia și Spania s-au numărat de-a lungul timpului printre cele mai atractive destinații pentru românii care vor să obțină un trai de viață mai bun. Cei care au cotizat la sistemele de pensii din cele două țări nu sunt compensați cu venituri similare la bătrânețe, una dintre cele două țări câștigând la capitolul pensiilor mari.
Italia și Spania se află printre țările în care românii au ales să meargă pentru a-și asigura un viitor mai bun. Unii dintre ei se află în străinătate de ani buni și au ajuns deja la pensie. Totuși, cei care au cotizat la sistemele de pensii în aceste două țări nu au parte de venituri similare. Spania și Italia au pensii minime diferite, dar și condiții de cotizare distincte.
În Italia, pensia minimă este de 614 euro pe lună în ianuarie 2025, în timp ce pensia minimă din Spania pornește de la 1.237,80 de euro. Totuși, costul vieții este un factor important pentru puterea de cumpărare a românilor care primesc pensii internaționale, notează Știri Diaspora.
Românii din Spania care primesc pensie au venituri minime garantate de minim 1.549,90 de euro pe lună în cazul în care au un soț sau o soție în întreținere. Pe de altă parte, pensia minimă din Italia a depășit-o pe cea din Spania, cu 1.498 de euro în ianuare 2025, comparativ cu 1.481,35 de euro.
Pentru a beneficia de pensie în Italia, românii pensionați la limita de vârstă trebuie să aibă minim 67 de ani și cel puțin 20 de ani de contribuții. În cazul pensionării anticipate, contribuția minimă este de 41 – 42 de ani și 10 luni pentru femei, respectiv pentru bărbați.
La polul opus, în Spania, vârsta de pensionare de de 66 de ani și 8 luni, însă persoanele care au cotizat timp de 38 de ani și 3 luni se pot pensiona începând cu vârsta de 65 de ani.