- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ce se întâmplă cu o platformă de cumpărături iubită de români. UE o obligă să facă schimbări majore până în septembrie

01 Jun, 09:05 • Adrian Popovici
Platforma Temu trebuie să respecte cele mai dure prevederi din Regulamentul pentru servicii digitale al UE. Termenul de conformare este până în luna septembrie
Ce se întâmplă cu o platformă de cumpărături iubită de români. UE o obligă să facă schimbări majore până în septembrie

Temu este o platformă de cumpărături online foarte populară printre români și restul europenilor. Din această cauză, site-ul a ajuns în atenția autorităților europene, îngrijorate de nerespectarea regulilor pe care le-au impus în cazul rețelelor sociale. Un comunicat recent al Comisiei Europene arată că platforma intră sub incidența Regulamentului pentru servicii digitale (DSA), notează News.ro.

Temu, o piață online cu o medie de peste 45 de milioane de utilizatori lunar în Uniunea Europeană, a fost desemnată oficial de către Comisia Europeană drept platformă online foarte mare (VLOP) în conformitate cu Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA). Acest statut obligă Temu să respecte cele mai stricte norme din legislația europeană în termen de patru luni de la notificare, adică până la sfârșitul lunii septembrie 2024.

Site-ul va trebui să își evalueze și să atenueze riscurile sistemice legate de serviciile oferite, inclusiv riscurile legate de listarea și vânzarea de mărfuri contrafăcute, produse nesigure sau ilegale și articole care încalcă drepturile de proprietate intelectuală.

Evaluarea vulnerabilităților de pe această platformă va include o analiză detaliată a riscurilor generate de diseminarea conținutului ilegal și de proiectarea sau funcționarea site-ului și a sistemelor sale. Rapoartele de evaluare a riscurilor trebuie transmise Comisiei Europene la patru luni de la notificare și ulterior anual.

Pentru a atenua riscurile identificate, Temu trebuie să implementeze măsuri specifice, cum ar fi îmbunătățirea condițiilor de utilizare, a interfeței pentru utilizatori pentru a facilita raportarea și detectarea listărilor suspecte, a proceselor de moderare pentru eliminarea rapidă a articolelor ilegale și a algoritmilor pentru a preveni promovarea și vânzarea bunurilor interzise. Platforma va trebui să își consolideze procesele interne, resursele, testarea, documentarea și supravegherea activităților legate de detectarea riscurilor sistemice.

Platforma Temu
Platforma Temu

Te-ar putea interesa și: Temu, platforma vizitată de 75 de milioane de europeni lunari, intră în vizorul UE. Chinezii ar putea fi ținta unor noi restricții

Platforma trebuie să prioritizeze siguranța utilizatorilor

Protecția consumatorilor reprezintă o altă prioritate, Temu fiind obligată să evalueze efectele adverse potențiale asupra sănătății și siguranței consumatorilor, cu un accent deosebit pe bunăstarea fizică și mentală a utilizatorilor minori. Platforma trebuie să își adapteze structura pentru a preveni riscurile asupra siguranței și bunăstării consumatorilor, inclusiv introducerea unor sisteme de asigurare a vârstei pentru a restricționa achiziționarea articolelor destinate unui anumit grup de vârstă.

Temu trebuie să asigure audituri externe și independente anuale ale evaluărilor de risc și conformității cu DSA, să publice repertorii ale anunțurilor publicitare și să ofere acces la date publice pentru cercetători desemnați. Platforma trebuie să respecte cerințele de transparență, inclusiv publicarea rapoartelor de transparență privind moderarea conținutului și gestionarea riscurilor la fiecare șase luni și rapoartele anuale de audit.

Începând cu 17 februarie 2024, Temu, la fel ca toate platformele online, trebuie să respecte obligațiile generale prevăzute în DSA, cum ar fi asigurarea trasabilității comercianților, facilitarea respectării obligațiilor legale de către comercianți, informarea consumatorilor cu privire la produsele ilegale și oferirea de mecanisme pentru notificarea conținutului ilegal.

Platformele trebuie să ofere un sistem intern de soluționare a plângerilor pentru a permite utilizatorilor să conteste deciziile de moderare a conținutului, să asigure confidențialitatea și siguranța minorilor, să evite proiectarea interfețelor care induc în eroare sau manipulează utilizatorii și să eticheteze clar publicitatea.

Comisia Europeană, în cooperare cu autoritatea irlandeză a serviciilor digitale, va supraveghea respectarea de către Temu a regulamentului privind serviciile digitale. Autoritățile vor monitoriza aplicarea normelor și măsurilor de protecție a consumatorilor și de combatere a diseminării produselor ilegale, colaborând îndeaproape cu Temu pentru a se asigura de respectarea corectă a acestora.

Citește și: Platforma Temu este acuzată de practici înșelătoare în Europa! Cum sunt păcăliți cumpărătorii în 2025