Ce trebuie să facă România pentru a intra în Visa Waiver. România are drept obiect eliminarea vizelor pentru SUA, dar de foarte mulți ani țara noastră nu îndeplinește criteriile tehnice. Într-un raport privind traficul de persoane publicat de Departamentul de la Stat în iulie anul trecut, Guvernul de la București ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru ca România să fie pregătită să fie inclusă în program fără excepții de la regulile de admitere, prin dezvoltarea unei strategii de respectare a criteriilor Visa Waiver, dar și să continue să facă demersuri „robuste” de combatere a traficului de persoane, inclusiv prin „prioritizarea” recomandărilor SUA în acest sens. În raportul respectiv se menționează că, deși a făcut progrese notabile, România nu îndeplinește încă în totalitate standardele minime în vederea eliminării traficului de ființe umane, scrie profit.ro.
Săptămîna trecută, Croația a devinit cel de-al 40-lea participant la programul Visa Waiver al SUA. „Croația a devenit cel de-al 40-lea participant la programul Visa Waiver al SUA doar prin îndeplinirea criteriilor stricte de intrare în program. Intrarea Croației în acest club exclusivist este rezultatul muncii asidue, al expertizei și al efortului eficient al guvernului croat de a îndeplini cerințele acestui program”, a anunțat însărcinatul cu afaceri al SUA, Mark Fleming.
Klaus Iohannis a discutat la ultima sa vizită în SUA despre includerea României în programul Visa Waiver, dar totul a rămas la nivel de discuții teoretice. „Toată lumea se implică pentru aşa-numitul Visa Waiver, adică să se poată circula fără viză. Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice, însă, ca să le îndeplinească, trebuie să existe o campanie de conştientizare, trebuie să existe o informare mai bună a oamenilor care vor să aplice pentru vize şi cred că, în final, dacă toţi ne străduim, vom reuşi”, spunea Klaus Iohannis.
Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetățeni români în scop turistic sau de afaceri a fost de 17,03% în anul 2021, în creștere față de 2020, când a fost de 10,14%, iar condiția legală pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3%.