Scumpirile tot mai mari ale produselor din România i-au determinat pe mulți români să apeleze la ajutorul celor din Diaspora, cerându-le acestora să trimită pachete cu diverse produse esențiale. Motivul principal al acestei cereri este diferența semnificativă de preț dintre produsele disponibile în străinătate și cele comercializate în țară. Astfel, românii care muncesc în afaceri internaționale au început să trimită colete tot mai mari, care conțin articole de igienă, detergenți, ulei de măsline, paste și alte produse alimentare, adesea la jumătate din prețul lor din România, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: România, în topul țărilor „super îmbătrânite”. Localitățile cu case noi, dar goale, după plecarea tinerilor în străinătate
Conform companiilor de transport internațional, românii din afaceri expediază pachete tot mai voluminoase, în special din țări precum Spania, Italia sau Marea Britanie, unde prețurile pentru produse esențiale sunt mult mai mici decât în țară. De exemplu, produsele de igienă, scutecele sau gelurile de duș trimise din Marea Britanie ajung să fie aproape la jumătate din prețul din România. În plus, sosurile pentru paste, cerealele sau cafeaua au devenit tot mai frecvente în pachetele trimise.
„Când am văzut că prețul este mult mai mic decât în România, în jur de două luni ne trimite mama pachet, pamperși, șervețele umede”, a spus o româncă ce primește pachete din străinătate.
Unii români au relatat că își primesc pachetele în mod regulat, un exemplu fiind o româncă din țară care primește lunar scutece și șervețele umede din străinătate, la prețuri mult mai avantajoase decât cele din România. De asemenea, există un cost asociat transportului, care este de aproximativ 1,5 euro pentru fiecare kilogram expediat din Italia. După aderarea României la Schengen-ul terestru, timpii de livrare a coletelor au scăzut considerabil, ajungând cu cel puțin o jumătate de zi mai repede.
În paralel, guvernul român a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care cetățenii români care trăiesc în afaceri pot obține cărți de identitate, un demers care vizează facilitarea proceselor administrative pentru românii din afaceri.
„De-a lungul anilor, aceștia s-au confruntat cu numeroase obstacole, de la refuzul băncilor de a deschide conturi, pe motiv că pașaportul este doar un document de călătorie, până la imposibilitatea de a încheia tranzacții imobiliare, din cauza refuzului notarilor de a recunoaște pașaportul ca document de identitate”,notează agenţia FADERE, care se ocupă de interesele românilor din străinătate.
Te-ar mai putea interesa și: Cât câștigă un muncitor angajat la firmele lui Dorinel Umbrărescu. Mulți români plecați în străinătate au revenit acasă ca să se angajeze la „Regele asfaltului