O femeie din Cehia care a ieșit să se plimbe la marginea orașului a descoperit o comoară care a fost îngropată, cel mai posibil, în Evul Mediu. Arheologii sunt de părere că este cea mai importantă descoperire din ultimii zece ani, conform Digi24.
Institutul de Arheologie al Academiei Cehe de Științe (ARUP) spune, într-un comunicat de presă, că aceată comoară a fost găsită de o femeie care se plimba la marginea orașului Kutná Hora, din regiunea Boemia Centrală.
Mai exact, femeia a găsit peste 2.150 de monede de argint, batute între 1085 și 1107. Specialiștii sunt de părere că acestea au fost realizate la Praga și importate în Boemia.
„Pe lângă monedele din argint, există și altele realizate dintr-un amestec de cupru, plumb și urme de alte metale.Determinarea acestei compoziții particulare poate ajuta, de asemenea, la determinarea originii argintului folosit”, a transmis ARUP în comunicatul de presă.
Ai mai putea citi azi: Germania este țara ideală pentru omul de rând. Ce spune o româncă stabilită acolo. ”Nu ai cum”
Arheologul Filip Velímský a declarat că, cel mai probabil, comoara a fost ascunsă atent într-o perioadă de instabilitate politică. Respectivele monede au fost depozitate într-un recipient din ceramică care s-a deteriorat de-a lungul anilor, iar arheologii au putut găsi doar fundul containerului.
„La acea vreme, în țară existau dispute între membrii dinastiei Přemysl cu privire la tronul princiar din Praga”, a explicat Filip Velímský.
Conflictele nu erau neobișnuite în acele timpuri, iar istoricii consideră că monedele puteau fi folosite „pentru plata salariilor sau pradă de război”. Velímský a mai spus că valoarea monedelor antice era „de neimaginat” în acea perioadă.
„Din păcate, pentru începutul secolelor XI-XII, ne lipsesc datele despre puterea de cumpărare a monedelor contemporane. Dar a fost o sumă uriașă, de neimaginat – și în același timp, indisponibilă – pentru o persoană obișnuită”, a mai spus el.
Istoricii din Cehia au declarat că descoperirea este „una dintre cele mai mari din ultimul deceniu”, dacă nu cea mai importantă. La momentul actual, istoricii muncesc din greu la procesarea monedelor, ceea ce include examinarea cu raze X și la determinarea materialelor din care au fost făcute. Artefactele vor fi expuse cel mai probabil abia în anul 2025.