- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cei mai bogați britanici plătesc împreună, anual, peste trei miliarde de lire impozit pe venit!

10 Oct, 12:47 • Anghel Valentin
Cei mai bogați 60 de oameni din Marea Britanie plătesc la un loc peste trei miliarde de lire pe an reprezentând impozitul pe venit! Astronomica sumă și, mai ales, posibilitatea unor creșteri de taxe lasă deschisă ușa pentru ”evadarea” unor miliardari spre alte zări, mai prietenoase la acest capitol.
Cei mai bogați britanici plătesc împreună, anual, peste trei miliarde de lire impozit pe venit!

Matematica rămâne simplă și când vorbim despre averile miliardarilor și impozitul pe care aceștia sunt obligați să-l plătească. Astfel, potrivit BBC, fiecare dintre cei mai bogați 60 de britanici a avut, în anul fiscal 2021-2022, venituri de peste 50 de milioane de lire sterline. Totalul de trei miliarde impozit pe venit arată că fiecare dintre aceștia, în mod cert, a câștigat în medie mai mult de 50 de milioane de lire.

Potrivit Institute for Fiscal Studies (IFS, Institutul pentru Studii Fiscale), aceste cifre amețitoare demonstrează că statul britanic depinde, din punct de vedere fiscal, de un număr mic de oameni, în raport cu totalul contribuabililor. Marea problemă este însă posibilitatea creșterii unor taxe. O astfel de măsură, susțin voci avizate, i-ar putea îndemna pe mulți bogați să se mute în țări mai prietenoase la capitolul taxe. Astfel, multinaționala financiară UBS, cu sediul în orașul elvețian Basel, estimează că 500.000 de bogați ai Marii Britanii ar putea părăsi Regatul Unit până în 2028, din motive ce ar include, în cazul unora, și nivelul taxelor.

Citește și Marcel Ciolacu promite că România va adera la Schengen în 2024! Negocieri intense cu cancelarul Nehammer

Stuart Adam, economist principal la IFS, spune însă că invocarea plecărilor definitive ale bogaților este, în prezent, ”doar anecdotică”.

La nivel politic, laburiştii exclud o creștere a impozitului pe venit, însă, potrivit unui reprezentant al Trezoreriei, guvernul britanic s-ar fi angajat să se ocupe de ”nedreptatea din sistemul fiscal”.

În Marea Britanie erau, acum trei ani, 56 de miliardari. Toți aceștia la un loc erau, în 2011, cu 61 de miliarde de dolari mai bogați decât în anul anterior, potrivit Forbes.

Cel mai bogat britanic era, în 2021, James Ratcliffe, cu o avere estimată la 17 miliarde de dolari. De profesie inginer chimist, Ratcliffe deține grupul INEOS.

Pe locul 2 în Topul Forbes se aflau frații Hinduja, cu 14,9 miliarde de dolari. Scrichand și Gopichand Hinduja au origini indiene și dețin conglomeratul Hinduja Group, activ în domenii diverse, de la industria auto la bănci.

Locul 3 în topul celor mai bogați britanici era ocupat de Michael Platt – 13 miliarde de dolari avere. Platt deține fondul BlueCrest.

Citește și Oportunități uriașe pentru România! Nouă colaborare de afaceri între frații Pavăl de la Dedeman și gigantul din aviație!