- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Premieră pe piața licitațiilor de relicve! Cât se cere pentru cel mai mare schelet de stegosaurus

18 Jul, 10:20 • Alexe Raluca
Cel mai mare schelet de stegosaurus reconstituit vreodată va fi scos la licitație săptămâna viitoare la New York de casa Sotheby's.
Premieră pe piața licitațiilor de relicve! Cât se cere pentru cel mai mare schelet de stegosaurus

Scheletul de stegosaurus a fost prezentat miercuri, înainte de a fi scos la vânzare, de casa de licitații Sotheby’s. din New York. Evenimentul de vânzare a relicvei va avea loc pe 17 iulie, iar prețul nu este deloc unul de neglijat, astfel că se așteaptă la oferte cel puțin interesante.

Citește și: Tricourile purtate de Echipa Națională din meciul cu Ucraina, cu autograf special, ajung la Artmark într-o licitație caritabilă

Cel mai mare schelet de stegosaurus a fost scos la licitație

Stegosaurusul este recunoscut după plăcile ascuțite de pe spate. Acest dinozaur datează de acum aproximativ 150 de milioane de ani și continuă să impresioneze prin dimensiunea sa de 3,3 metri înălțime și 6 metri lungime. De asemenea, scheletul este foarte apreciat și pentru felul în care s-a conservat, fiind reconstruit din 254 de fosile osoase dintr-un total de 319. Printre acestea se numără și un femur care măsoară aproximativ 1,10 m.

Apex, după cum și-a primit numele, „este un animal foarte rar, iar să găsești unul de această dimensiune și atât de complet este fenomenal”, a declarat Cassandra Hatton, responsabilă pentru știință și cultură populară la Sotheby’s.

Casa de licitații newyork-eză a estimat valoarea lui Apex între 4 și 6 milioane de dolari, unul dintre cele mai mari prețuri de pe piață, deși acesta este încă departe de recordul de 31,8 milioane atins în 2020 la New York pentru un Tyrannosaurus Rex, cel mai celebru dintre dinozauri. Scheletul Apex a fost descoperit în mai 2022 pe terenul privat al unui celebru paleontolog, Jason Cooper, iar Sotheby’s afirmă că a colaborat cu acesta încă de la început pentru a organiza această vânzare.

În același an, casa de licitații Christie’s a retras din vânzarea de la Hong Kong, cu câteva zile înainte, un schelet de T-Rex din statul Montana, din cauza îndoielilor cu privire la autenticitatea sa. Licitații ale scheletelor de dinozauri s-au înmulțit în ultimii ani, provocând dezbateri intense în rândul paleontologilor care văd cum fosile extraordinare și rare ajung în mâinile colecționarilor privați care doar plătesc și nu apreciază piesele la adevărata lor valoare.

„Este o dezbatere pe care o auzi foarte des (…) dar majoritatea oamenilor cu care lucrez donează sau împrumută aceste specimene muzeelor, înțeleg semnificația”, spune Cassandra Hatton.

Schelete de stegozaur sunt deja expuse în întreaga lume, dar, potrivit Sotheby’s, Apex este cu 30% mai mare decât Sophie, cel mai complet specimen expus publicului la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Potrivit Sotheby’s, paleontologul Jason Cooper a donat deja un „număr semnificativ” de specimene unor instituții „din întreaga lume”. Acest dinozaur este piesa principală dintr-o serie mare de vânzări de obiecte științifice.

Citește și: Cea mai veche carte a creștinismului, vândută la o licitație exclusivistă. Suma incredibilă dată pe manuscrisul vechi de 1.800 de ani