Oamenii de știință au găsit cel mai vechi vin din lume într-un sit funerar din sudul Spaniei. Vinul, în forma sa lichidă originală are o culoare maro-roșiatică, iar asta, din cauza reacțiilor chimice care au avut loc în cei nu mai puțin de 2.000 de ani de când a fost turnat într-o urnă funerară, susțin specialiștii. Vinul produs cu secole în urmă ar fi fost unul fin și alb, potrivit oamenilor de știință. De asemenea, acesta are o compoziție de săruri minerale, similară cu cea a vinurulor produse în regiunea spaniolă. Raportul prezentat de cercetători arată că băutura a fost produsă în zona în care a fost găsită, respectiv în Montilla-Moriles, scrie The Drink Business.
„Este ceva unic”, „Am fost norocoși să îl găsim și să îl analizăm – este ceva ce vezi o singură dată în viață”, a spus , a spus Ruiz Arrebola, cercetător, potrivit CNN.
Situl funerar a fost descoperit în 2019, într-un mausoleu roman de lângă Carmona, oraș situat în apropiere de Sevilla, despre care se crede că ar fi fost un mormânt dat de familie, datând din perioada vechiului oraș roman Carmo.
„Este vorba despre un mormânt ascuns, care a fost săpat din piatră, motiv pentru care (vinul) a putut să se păstreze timp de 2.000 de ani”, a declarat Jose Rafael Ruiz Arrebola, cercetător chimist la Universitatea din Cordoba.
Citește și: Cum se poate extrage „energie albastră” din valuri. Descoperirea făcută de cercetători
Pentru cercetători, descoperirea este excepțională, aceștia găsind practic rămășițele unei persoane de sex masculin acoperite cu un lichid roșiatic în interiorul unei urne funerare din sticlă, sigilată. Identificarea și proveniența băuturii a fost o provocare extrem de dificilă, pentru că nu poate fi comparată cu alte resturi de vin din acea perioadă.
Oamenii de știință susțin că descoperirea făcută îl detronează pe actualul deținător al recordului pentru cel mai vechi vin în stare lichidă, Speyer, descoperit în Germania, despre care se crede că ar avea o vechime de aproximativ 1.700 de ani.