Slovacia ia măsuri puternice pentru a le oferi cetățenilor posibilitatea de a-și umple coșul de cumpărături cu bunurile de care au nevoie. Țara europeană a decis plafonarea prețurilor la 400 produse de bază, regulă care va fi implementată și respectată de cele mai mari lanțuri de supermarketuri, anunță stiripesurse.ro.
Slovacia a decis să plafoneze prețurile pentru 400 produse de bază în 8 cele mai mari lanțuri de supermarketuri, așa cum informează ministrul Agriculturii. Lidl, Billa, Kaufland și Tesco sunt câteva dintre brandurile care se alătură acestei inițiative pentru următoarele 3 luni.
După termenul menționat, autoritățile au responsabilitatea de a face o evaluare a situației și de a decide dacă prevederea se va menține sau nu în continuare. Exemplul nu este urmat de toate companiile cunoscute din țara europeană, având în vedere că, de exemplu, Metro a refuzat să urmeze inițiativa.
Te-ar putea interesa și: Statele europene iau măsuri pentru a le oferi consumatorilor alimente la prețuri reduse. În tot acest timp, scumpirile continuă să apară în România
Așa cum afirmă președintele Camerei de Comerț Slovace, măsura implementată este cea care va ajuta considerabil producătorii locali. Mai mult decât atât, situația va fiu îmbunătățită și la nivelul produselor fabricate.
„Faptul că am evidențiat în principal alimente slovace poate crește și volumul vânzărilor lor, ceea ce va oferi mai mult sprijin pentru producția internă”, afirmă Martin Krajčovič.
Președintele Camerei de Comerț Slovace precizează că plafonarea prețurilor la 400 produse de bază nu ar trebui să aibă drept consecință creșterea costurilor pentru alte alimente. Krajčovič spune că „va exista în continuare o concurență pentru alimentele din afara listelor, care este încă foarte puternică pe piața noastră”.
Așa cum arată ultimele informații, valoarea de la raft a fost majorată cu aproximativ 29% în februarie 2023, față de perioada similară a anului trecut. Ministrul Agriculturii din Slovacia a respins până acum solicitările opoziției de a reglementa prețurile la alimente. Samuel Vlčan face apel la producători și la fermieri să vină cu inițiative similare, pentru a contribui la reducerea presiunii exercitate de costurile mari asupra persoanelor cu venituri mici.