Cererea mondială de aur a înregistrat o creștere semnificativă de aproape 5% în trimestrul al treilea al acestui an, stabilind un record pentru această perioadă și depășind pentru prima dată pragul de 100 de miliarde de dolari, conform raportului publicat de Consiliul Mondial al Aurului (WGC). Aceasta majorare a consumului a atins un total de 1.313 tone, fiind susținută în principal de investițiile masive ale investitorilor occidentali, care au ajutat la diminuarea apetitului pentru aur în regiunile asiatice, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Inflaţia şi cererea mare au crescut piaţa imobiliară cu 10% în trimestrul trei din 2024. Prognoza pentru 2025
foto: cereri globale
Cotația aurului a crescut cu peste o treime în acest an, datorită achizițiilor robuste realizate de băncile centrale și cererii sporite din partea investitorilor înstăriți.
Conform analistului șef de la WGC, John Reade, piața de aur a suferit o reorientare a cererii, trecând de la achizițiile majoritar din economiile emergente către o tendință predominant occidentală, realizată prin tranzacții pe piața OTC (over-the-counter).
„Cererea s-a reorientat pe parcursul acestui an de la una predominant a achiziţiilor indivizilor înstăriţi din economiile emergente pe piaţa OTC spre una preponderent achiziţiilor occidentale pe piaţa OTC”, spune John Reade. Tranzacţiile pe piaţa OTC sunt făcute prin intermediul dealerilor sau direct între cumpărători şi vânzători, fără o bursă.
Pe fondul reducerii dobânzilor, WGC preconizează o continuare a tendinței de creștere a investițiilor în aur, mai ales în contextul incertitudinilor politice, în special cele legate de alegerile prezidențiale din Statele Unite.
În ciuda creșterii cererii generale pentru aur, consumul de aur pentru bijuterii, cea mai mare categorie de cerere fizică, a scăzut cu 12% în trimestrul al treilea, deși piața din India a arătat o tendință de creștere.
Achizițiile de aur efectuate de băncile centrale au scăzut cu 49%, în ciuda faptului că băncile centrale din Polonia, Ungaria și India au continuat să facă achiziții semnificative.
Te-ar mai putea interesa și: Previziuni surprinzătoare pentru România. Creșteri economice modeste în centrul și estul Europei. Cererea de consum, susținută din plin