Aflată în plin război cu Rusia, Ucraina folosește asistența financiară din partea UE în mare măsură pentru nevoile sociale ale oamenilor și pentru reconstrucție. Orice întârziere, a subliniat șeful guvernului de la Kiev, ar avea consecințe grave asupra populaţiei. Una dintre aceste consecințe grave ar fi imposibilitatea de a plăti pensiile şi salariile populației.
„Avem nevoie de acest ajutor pentru ca sistemul nostru financiar să supraviețuiască. Fie că va fi un împrumut sau un grant, asta este mai puțin important. Am epuizat deja toate oportunitățile de economisire”, a spus premierul Denis Şmigal, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.
În cadrul interviului pentru presa germană, premierul Ucrainei a detaliat cheltuielile pentru apărare și ponderea acestora în bugetul național, explicând motivele pentru care țara vecină se bazează într-o foarte mare măsură pe ajutorul financiar al statelor din vest.
„Astăzi, bugetul apărării reprezintă 60% din cheltuielile noastre de stat și folosim asistența financiară a partenerilor noștri în mare măsură pentru nevoile sociale ale oamenilor, pensii şi salarii, dar și pentru reconstrucție. Orice întârziere în acest caz poate avea consecințe grave”, a atenționat Denis Șmigal
Citește și: Mii de oameni se revoltă în Ungaria: ”Orban dispari!”
Potrivit oficialului ucrainean, în momentul de faţă pierderile cauzate de războiul cu Rusia au crescut deja la peste 700 de miliarde de dolari. Premierul Ucrainei consideră că pierderile pot fi acoperite de active rusești blocate.
„Trebuie să dezvoltăm un mecanism de confiscare a activelor rusești și apoi să investim veniturile în reconstruirea Ucrainei. Un astfel de mecanism va viza inițial Rusia, dar ulterior ar putea deveni piatra de temelie a viitorului sistem de securitate globală. În viitor, fiecare dictator trebuie să știe că el este responsabil pentru agresiune şi să simtă asta pe banii lui, pe propriul buzunar”, a clarificat Şmigal.