Aceasta este prima dată când oficialii BMW afirmă clar faptul că sunt interesaţi de forţa de muncă din România. Întrebați de jurnaliștii ZF despre forța de muncă de la fabrica din Ungaria, compania și-a exprimat intenția de a angaja și personal din România.
„Da, dorim să atragem angajaţi români care cunosc limba engleză şi/sau maghiara. Avem în plan campanii ţintite de asemenea pentru categorii selectate de joburi în viitor“, a declarat în exclusivitate pentru ZF dr. Aron Szekeres, BMW Manufacturing Hungary Kft, Head of HR Marketing and Recruitment.
Declaraţia vine la jumătate de an de când Hans-Peter Kemser, directorul uzinei BMW de la Debrecen, declara într-un comunicat oficial faptul că echipa va creşte de la 100 de angajaţi în iunie 2022 la peste 1.000. Alţi 500 vor fi recrutaţi pentru producţia de baterii. BMW comunica atunci că „ţinta este să recrutăm pentru poziţiile de management în toate tehnologiile cu specialişti unguri“ şi că se vor concentra pe recrutări din zona Debrecen şi partea de est a Ungariei, fără a menţiona România.
BMW a demarat o campanie de recrutare inclusiv în România pe reţelele sociale în care prezintă lista de posturi disponibile precum specialist în mentenanţă, tehnician suport în producţie sau specialist în automatizare. Mai mult, Debrecen este singura uzină BMW care recrutează în acest moment, mai scrie sursa citată.
„Căutăm cu interes noi colegi cu puternice cunoştinţe tehnice şi experienţă în electrică, mecatronică, întreţinere robotică şi inginerie. De asemenea, deschidem mai multe poziţii în departamentul de calitate şi managementul lanţului de aprovizionare şi posturi de inginerie în noul modul energie. Experienţa în industria auto este una binevenită. Oferim salarii competitive şi beneficii pe care le vom comunica celor care vor intra în cadrul procesului de selecţie“, au explicat reprezentanţii BMW AG.
Astfel, recrutările din România vizează nu doar uzina auto propriu-zisă, ci şi fabrica de baterii anunţată în urmă cu câteva săptămâni.
Ieri România şi Bulgaria nu au primit votul de a intra în Spaţiul Schengen, ceea ce înseamnă că cel puţin în perioada următoare cei care s-ar angaja la Debrecen ar trebui să aştepte şi la vamă. România a atras importante investiţii germane în ultimii ani iar companii precum Continental, Bosch, Clariant, Hella sau Draexlmaier continuă planuri agresive de investiţii.
În momentul demarării construcţiei propriu-zise, BMW a anunţat că va oferi oportunităţi salariale atractive şi multe beneficii pentru a fi un angajator foarte atractiv, nu doar pentru Ungaria ci pentru orice altă ţară. Beneficiile anunţate includeau asigurare de accident, asigurare transport, catering şi servicii medicale cu asigurare. De asemenea, au anunţat şi planuri pentru îngrijire copii pentru familiile angajaţilor.
Spre comparaţie, în Ungaria salariul mediu net este de circa 830 de euro, similar cu cel din România, însă în Bihor salariile medii nete sunt de 650 de euro în timp ce în Debrecen sunt de circa 760 de euro conform datelor statistice din ţara vecină valabile pentru 2022.