- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

China a înconjurat Taiwanul cu avioane și nave militare, lansând un „avertisment sever”. Operațiunile sunt numite Joint Sword-2024B. Cum au reacționat Statele Unite

14 Oct, 10:30 • Toma Anca
China a trimis luni avioane şi nave pentru a înconjura Taiwanul, în cadrul unor exerciţii, despre care Beijingul a declarat că au drept scop să transmită un „avertisment sever” forţelor „separatiste” de pe insulă.
China a înconjurat Taiwanul cu avioane și nave militare, lansând un „avertisment sever”. Operațiunile sunt numite Joint Sword-2024B. Cum au reacționat Statele Unite

China a anunțat că aceste exerciţii, numite Joint Sword-2024B, urmăresc „să testeze capacităţile operaţionale comune” ale trupelor. Operaţiunile au loc „în zone din nordul, sudul şi estul insulei Taiwan„, a declarat căpitanul Li Xi, purtător de cuvânt al comandamentului de est al armatei chineze.

Manevrele „se concentrează pe patrule de pregătire pentru luptă mare-aer, blocada porturilor şi zonelor-cheie„, „asaltul unor ţinte maritime şi terestre„, precum şi „dobândirea în comun a unei superiorităţi globale„, a adăugat Li.

Statele Unite au reacționat după ce China a înconjurat Taiwanul

Administrația președintelui american Joe Biden a transmis că monitorizează exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, relatează agenția de presă Reuters, citată de BBC.

Solicităm Chinei să acționeze cu reținere și să evite orice alte acțiuni care ar putea submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și în regiunea mai largă, ceea ce este esențial pentru pacea și prosperitatea regională, aceasta fiind o chestiune de interes internațional”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Paza de coastă a Taiwanului a afirmat luni că a detectat grupuri de vase ale omologilor chinezi în jurul Taiwanului, după ce Beijingul a lansat manevre militare mobilizând avioane şi nave în vecinătatea insulei.

Mai multe vase” au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan – referindu-se la linia care taie în două această strâmtoare cu o lăţime de 180 de kilometri între insulă şi China continentală – şi au rămas „în apele noastre de nord, sud-vest şi est sub formă de convoi„, a indicat paza de coastă a Taiwanului într-un comunicat.

Citește și: Vinul preferat al lui Ceaușescu, un succes de piață în toată lumea. 700.000 de sticle vândute în 2023 doar în China

Ministerul din Taiwan se va „pregăti de război fără a cere război”

Imagini publicate de agenția de presă AFP surprind avioane de luptă taiwaneze care decolează și aterizează la baza aeriană Hsinchu din nord-estul insulei. De asemenea, în imagini apare și un vehicul terestru militar care era manevrat la bază, scrie BBC.

Ministerul taiwanez al Apărării a condamnat într-o declaraţie „comportamentul iraţional şi provocator„, precizând că „a desfăşurat forţele adecvate pentru a răspunde în mod corespunzător în scopul de a proteja libertatea şi democraţia, precum şi pentru a apăra suveranitatea” Taiwanului. Ministerul de la Taipei acuză China că subminează situația de securitate din regiune și amenință ordinea internațională.

În fața amenințărilor, ministerul din Taiwan a spus că se va „pregăti de război fără a cere război”. „În faţa ameninţării inamice, toţi ofiţerii şi soldaţii ţării sunt pregătiţi (…) Suntem hotărâţi şi încrezători (că suntem în măsură) să asigurăm apărarea securităţii naţionale„, a continuat aceeaşi sursă.

Tags: