Înființat anul trecut printr-o colaborare între întreprinderi private și de stat, printre care Xiaomi, UBTech și Jingcheng Machinery Electric, alături de Institutul de Automatizări al Academiei Chineze de Științe, centrul își propune să fie un pionier în domeniul roboților. Experți și cercetători de frunte s-au reunit la centru pentru a crea o platformă tehnologică comună, pentru a promova inovarea și pentru a stabili standarde de reglementare în industria roboților umanoizi, arată Tech Times.
Roboții umanoizi sunt concepuți pentru a crește productivitatea și eficiența industrială. Iar introducerea lor în activitatea economică are potențialul să revoluționeze diverse sectoare, inclusiv producția de automobile și de electronice de consum.
„Este visul fiecărei companii să aducă roboții umanoizi în mii de gospodării”, a declarat o sursă anonimă pentru Beijing Humanoid Robot Innovation Centre.
În timp ce firme americane precum Tesla și Figure, susținută de OpenAI, au făcut progrese în domeniul roboților umanoizi întreprinderile chineze, inclusiv Fourier Intelligence și Xiaomi, se aventurează activ în acest domeniu.
Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației de la Beijing a trasat obiective ambițioase pentru companiile care produc roboți umanoizi a propulsa industria Chinei. Cu planuri de a deveni un lider global în robotica umanoidă până în 2027, China face investiții majore pentru a domina competiția globală.
Deși China se mândrește cu capacități formidabile de dezvoltare a algoritmilor, abordarea costurilor ridicate și a scenariilor de aplicare limitate rămâne imperativă pentru viabilitatea comercială a sectorului roboților umanoizi. Colaborarea cu partenerii din industrie și cu cei care se află la început de drum poate facilita extinderea aplicațiilor robotice, stimulând inovarea și pătrunderea pe piață.
Roboții umanoizi de uz general ar putea fi una dintre opțiunile la îndemână pentru China în ceea ce privește problemele economiei. Experții cred că aceștia ar putea fi una dintre soluțiile pentru a ajuta țara să-și refacă și chiar crească forța de muncă îmbătrânită sau pentru a-și întări armata.
Pe lângă robotică, China urmărește, de asemenea, să își depășească rivalii în domeniul inteligenței artificiale. Acest lucru este evident în cazul Kuaishou și al ultimului efort al Tencent pentru modele lingvistice de ultimă generație.