Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, încă se bucură la nivel internațional de un grad ridicat de încredere, dar aceasta pare a fi dispărut de ceva vreme din rândurile subordonaților ei. Cei mai mulți participanți la un sondaj al sindicatelor în rândul personalului BCE au declarat că nu cred că ea este persoana potrivită pentru a conduce instituția. Mai exact, 50,6% dintre respondenți calificând performanța sa generală în prima jumătate a mandatului său de opt ani drept „foarte slabă” sau „slabă”, transmite Politico.
Acesta este un contrast puternic cu rapoartele elogioase pe care predecesorii ei, Mario Draghi și Jean-Claude Trichet, le-au primit în sondaje similare la sfârșitul mandatelor lor. Mai puțin de 1 din 10 i-a acordat lui Draghi calificativul „foarte slab” sau „slab”, în timp ce 55 la sută au apreciat performanța sa ca fiind „foarte bună” sau „excepțională”. Doar 14,5 la sută dintre respondenți i-au acordat lui Trichet calificativul „foarte slab” sau „slab”.
Te-ar putea interesa și: Zona Euro afectată! Majorarea dobânzilor și înrăutățirea perspectivelor economice factori determinanți, potrivit ultimului studiu realizat de Banca Centrală Europeană!
Comentariile din sondajul care o vizează pe Christine Lagarde, care a inclus răspunsuri de la 1 159 de persoane din cei aproximativ 4.500 de angajați ai BCE, indică o nemulțumire generalizată cu privire la faptul că aceasta s-a implicat prea mult în politică și a folosit BCE pentru a-și promova agenda personală, ceea ce nu a ajutat reputația băncii centrale europene.
„Mario Draghi a fost acolo pentru BCE, în timp ce BCE pare să fie acolo pentru Christine Lagarde”, a explicat un subordonat al acesteia. Mai mulți respondenți au sugerat că fostul ministru francez de finanțe a vrut să folosească banca ca o modalitate pentru a reveni în politică.
Un purtător de cuvânt al BCE a descris sondajul ca fiind eronat. „Președintele și consiliul de administrație sunt pe deplin concentrați pe mandatul lor și au pus în aplicare politici pentru a răspunde unor evenimente fără precedent din ultimii ani, cum ar fi pandemia și războaiele”, a declarat aceasta în apărarea șefei Christine Lagarde.
Doar 38% dintre respondenți au susținut deciziile de politică monetară luate sub conducerea lui Lagarde, restul fiind împărțiți între cei care au dezaprobat și cei care nu și-au exprimat un punct de vedere. În schimb, Draghi s-a bucurat de o aprobare de 64% la finalul mandatului său.
În apărarea președintei BCE Christine Lagarde, aceasta s-a confruntat cu câteva provocări ieșite din comun, inclusiv o pandemie globală și un război în Europa, care s-au combinat pentru a genera o creștere istorică a inflației la nivel mondial.
Citește și: Banca Centrală Europeană face anunțul momentului pentru toți românii care folosesc EURO! Se schimbă banii