- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cine este miliardarul care a cumpărat Royal Mail. Are afaceri inclusiv în România

29 May, 14:06 • Adrian Popovici
Miliardarul Daniel Kretinsky va prelua controlul asupra Royal Mail, serviciul de poștă și curierat din Marea Britanie. Tranzacția este estimată la 4,2 miliarde de euro.
Cine este miliardarul care a cumpărat Royal Mail. Are afaceri inclusiv în România

Cu o tradiție de peste 5 secole, Royal Mail, serviciul de poștă și curierat din Marea Britanie, se află într-un punct de cotitură. Mai exact, după cum arată informațiile citate de BBC, acest serviciu urmează să fie vândut, cumpărătorul fiind un miliardar ceh care are legături de afaceri chiar și cu România, după cum transmite Economica.

Consiliul de Administrație al companiei International Distributions Services (IDS), firma mamă a Royal Mail, a anunțat miercuri că a acceptat o ofertă de preluare în valoare de 3,57 miliarde lire sterline (4,2 miliarde de euro) lansată de miliardarul ceh Daniel Kretinsky. Daniel Kretinsky, prin intermediul holdingului său EP Corporate Group.

Echipa de conducere de la IDS a subliniat că, dacă acordul va fi aprobat, Royal Mail își va păstra identitatea și sediul central în Marea Britanie, continuând să ofere aceleași servicii. Cu toate acestea, oferta a stârnit controverse politice, în special din partea Partidului Laburist, care este considerat favorit la alegerile din 4 iulie. Partidul a cerut miliardarului ceh „garanții” că sediul Royal Mail va rămâne în Marea Britanie și că va continua să plătească impozite în această țară.

„Royal Mail face parte din structura socială britanică de mai multe secole. EP group are cel mai mare respect pentru istoria şi tradiţia Royal Mail şi sunt conştient că deţinerea acestei companii antrenează responsabilităţi enorme”, a dat asigurări Daniel Kretinsky.

Royal Mail
Royal Mail

Te-ar putea interesa și: Cine este proprietarul miliardar al lanţurilor de magazine Lidl şi Kaufland. Are o avere de 38 de miliarde USD şi preferă discreţia totală

Cine este miliardarul ceh cu afaceri în România care cumpără Royal Mail?

Miliardarul ceh, a cărui avere este estimată de revista Forbes la 9,3 miliarde de dolari, este cunoscut pentru intervențiile sale în salvarea marilor companii europene, în special din domeniul energiei, distribuției și mass media.

EP Global Commerce, holdingul său, este unul dintre principalele grupuri industriale private din Europa, cu o divizie de energie, EPH, care controlează peste 70 de companii în diverse țări. Kretinsky deține participații și în alte companii britanice, precum clubul de fotbal West Ham United și lanțul de supermarketuri Sainsbury’s.

Daniel Kretinsky are afaceri chiar și în România și după cum arată sursa citată, el deține postul de radio Europa FM și o participație la retailerul german Metro AG.

Citește și: Miliardarul Daniel Dines, despre concedierile operate în ultimii 5 ani în cadrul companiei UiPath: „A fost extraordinar de greu pentru mine, am concediat 15% dintre angajați”