- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Marcel Ciolacu cere premierului olandez, Mark Rutte, să accepte România în Spațiul Schengen: „Suntem în prima linie de apărare a Europei!”

11 Oct, 18:27 • marian.rujoiu
Politicienii din coaliția de guvernare continuă să facă eforturi pentru a-i convinge pe cei din Occident că România merită să facă parte din Spațiul Schengen. Cel mai recent mesaj transmis pe marginea acestui subiect aparține lui Marcel Ciolacu, președintele PSD. 
Marcel Ciolacu cere premierului olandez, Mark Rutte, să accepte România în Spațiul Schengen: „Suntem în prima linie de apărare a Europei!

Liderul social-democraților a vorbit marți, 11 octombrie, despre barierele pe care olandezii le pun în calea aderării României la Spațiul Schengen. Cu prijelul vizitei premierului Mark Rutte în țara noastră, șeful PSD i-a transmis olandezului că nu există motive pentru a nu agrea România în cadrul acordului de circulație fără legitimare.

„În numele Parlamentului României, îl salut pe premierul Rutte şi îi urez bun venit în ţara noastră! Ştiu că domnia sa va merge să vadă ce înseamnă în mod real că România este acum în prima linie de apărare a Europei.

Odată cu ultima escaladare a violenţei din partea Rusiei asupra civililor nevinovaţi din Ucraina, acum, mai mult ca niciodată, trebuie să strângem rândurile în Europa pentru a ne apăra cetăţenii, suveranitatea şi democraţia însăşi. Acum este timpul – de fapt, este un moment prea mult aşteptat – ca UE să accepte pe deplin intrarea României în spaţiul Schengen.

Prim-ministrul Rutte poate face ca acest drum atât de lung al ţării noastre către Schengen să se apropie de final printr-o susţinere publică a aspiraţiilor noastre. Am respectat toate detaliile tehnice. Suntem europeni loiali. Singurul lucru care stă în cale este voinţa politică”, a transmis Marcel Ciolacu.

Președintele PSD se așteaptă ca în urma vizitei lui Mark Rutte în România, țara noastră să primească ceea ce i se cuvine.

„Ne aşteptăm ca vizita domniei sale să reprezinte pentru România urarea de bun venit ca membru cu drepturi depline ai spaţiului Schengen”, a conchis Marcel Ciolacu.

 

Adrian Năstase boicotează marile companii olandeze

 

Unii politicieni care au fost la butoanele puterii, precum Adrian Năstase, preferă să fie mai radicali. Fostul premier a anunțat săptămâna trecută că va boicota Mega Image și ING, până când Olanda va decide să primească țara noastră în Spațiul Schengen.

„Înțeleg că de 11 ani, Olanda se opune intrării României în Spațiul Schengen, deși România a realizat un sistem fiabil de control la frontierele sale, prin colaborarea cu cea mai importantă firma europeană în domeniu (chiar dacă nu olandeză). Șmecheria invocată de guvern este că un partid din coaliție, care are 13 sau 15 parlamentari nu ar vota ratificarea unei astfel de decizii. Povestea seamănă cu liliecii sau gândăceii care blochează importante proiecte de infrastructură din România. Poate că cei 13 sau 15 sunt preocupați că există corupție în România și de aceea sunt împotriva intrării României în Schengen sau poate sunt doar intermediari ai altor interese (așa cum era celebrul ambasador Coen Storck – cel cu trei pălării). Dar dacă au o astfel de motivație morală, de ce acceptă că firmele olandeze să fie primul investitor străin în România, cu peste 10 mld de euro? De ce acceptă că o banca olandeză – ING – să facă profituri de sute de milioane de euro în România? Salariile acestor parlamentari nu sunt, astfel, plătite prin complicitate la acte de corupție?

Înțeleg că Iohannis nu reacționează, de un mandat și jumătate. Este evident că are nevoie de votul olandezilor în proiectul sau viitor – la NATO sau la UE. Din România nu cred că îl mai bagă cineva în seama. Nu este însă cazul cu mulți dintre noi care simțim că trebuie să reacționăm. Am văzut mesajul lui Sorin Roșca Stănescu. Sunt absolut de acord cu el. Ca cetățeni putem să reacționăm, să ne arătăm, în mod concret, dezaprobarea pentru această șmecherie de tip neo-colonial care a legat intrarea în Spațiul Schengen de un MCV oricum ilegal.

Că atare, am decis că nici eu sau soția mea să nu mai facem cumpărături de la cele 400 (!!!) de magazine Mega Image din România și nici operațiuni financiare prin instituții bancare olandeze până când decizia olandeză nu va reveni la un vot pozitiv. Mă voi interesa și voi evita achiziționarea și a altor produse olandeze. Eu sper că reprezentanții acestor magazine să meargă la deputații respectivi și să le explice că românii nu sunt cetățeni de nivelul doi în Europa și că nu au obligația nici să-și cedeze porturile și nici să cumpere pui refrigerați veniți din Argentina”, a notat Adrian Năstase, pe blogul său.

 

Trei state din Europa așteaptă acceptul pentru Schengen

 

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, în care au fost eliminate controalele pentru persoane la frontierele dintre ele. Astfel, este posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.

Acordul de liberă circulație a fost semnat la 14 iunie 1985 în mica localitate luxemburgheză Schengen. Primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Olanda (Țările de Jos), care și-au deschis între ele granițele la 26 martie 1995. Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat.

În 2022, România, Bulgaria și Croația așteaptă să fie primite cât mai rapid în Spațiul Schengen.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci