Despărțirea de animalul de companie este unul dintre cele mai grele momente ale vieții pentru un stăppân. Însă, cercetătorii vin cu soluții. Spre exemplu, în Marea Britanie, clonarea câinilor sau a pisicilor este tot mai cerută, potrivit reprezentanților unei companii. Asta, în ciuda faptului că cheltuielile nu sunt deloc mici, notează Pro TV.
Citește și: Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă un kilogram
Doi cățeluși din rasa cocker spaniel au o poveste interesantă. Myrtle și Mabel au venit pe lume într-un laborator din Coreea de Sud și sunt copia fidelă a unui alt patruped.
„Soția mea a crezut că sunt nebun și, de fapt, nu i-am spus nimic până când i-am primit. Aveam o mașină sport frumoasă și un alt autoturism de epocă. Le-am vândut pe amândouă pentru a strânge banii. Da, într-adevăr am schimbat două mașini superbe cu doi câini. Dar, câinii câștigă de fiecare dată.”, a spus Tom Rubython, care, pentru fiecare animal de companie a scos din buzunar câte 40.000 de lire.
Niciun stăpân nu își dorește să-și piardă animalul de companie, aceștia fiind prietenii omului pe viață. Astfel, oamenii de știință au venit cu o soluție inedită: clonarea câinilor și a pisicilor. În Marea Britanie, procedura este deja disponibilă, iar cererile cresc din ce în ce mai mult. Tom Rubython se numără printre cei care au apelat la procedură și a fost dispus să scoată din buzunar câte 40.000 de lire pentru asta. Iată care sunt pașii care trebuie urmați.
„După ce animalul tău de companie a murit, ai la dispoziție cinci zile în care trebuie să obții ADN-ul pentru clonare. Pentru a clona un animal ne trebuie un eșantion de piele de doar șase milimetri.”, a spus Lucy Morgan, Gemini Genetics.
Mostra este congelată și păstrată la minus 196 grade Celsius în laboratorul unei clinici veterinare britanice. Din motive legale, atunci când proprietarii decid să continue procesul, specialiștii predau materialul genetic unei companii din străinătate. Însă, cercetătorii le transmit doritorilor că animalul care vine pe lume prin clonare nu va fi exact la fel cu… originalul.
„Au exact același ADN cu originalul. Dar mediul înconjurător poate influența orice ființă vie, fie că este o plantă, un om sau un animal. Așa că va fi un grad mare de similitudine, ei vor împărtăși multe caracteristici comune, dar pentru o asemănare deplină trebuie să oferim un mediu foarte similar de creștere”., a spus Lucy Morgan de la Gemini Genetics.
O procedură de acest gen costă între 30 și 50.000 de lire, în funcție de perioada de stocare a materialului genetic.