Comisia Europeană a dat undă verde. Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi va controla 25% din OMV, informează profit.ro.
ADNOC devine al doilea cel mai mare acționar la OMV, în urma tranzacției aprobată de Comisia Europeană. Totodată, Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi își majorează deținerile la companiile din industria petrochimică Borouge și Borealis, pe care le controlează alături de OMV.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Comisia Europeană, decizie fără precedent. România pierde 53,36 milioane euro din PNRR! Care sunt motivele
La nivelul grupului, statul austriac rămâne cel mai mare acționar, cu o participație de 31.5% deținută prin intermediul holdingului ÖBAG. OMV controlează o participație de 50.1% din acțiunile OMV Petrom.
Ultimele informații arată că OMV și ADNOC analizează o eventuală fuziune a companiilor Borouge și Borealis. Tranzacția ar putea crea un gigant de produse chimice și materiale plastice, evaluat la peste 30 miliarde de dolari. Borealis are sediul la Viena și este deținută în proporție de 75% de OMV. Restul acțiunilor sunt controlate de ADNOC. Borealis este prezentă în România încă din anul 2005, prin subsidiara din sectorul îngrășămintelor Borealis L.A.T. România, cu depozite și puncte de vânzare în special în zona de sud a țării.
Borouge este la rândul ei un parteneriat între ADNOS și Borealis, listată la Abu Dhabi. Borealis, companie lider în Europa, a adus anul trecut încă o divizie în România, având la bază un fond de investiții din Abu Dhabi. Divizia adusă este de mase plastice, utilizată în industrii variate, de la componente auto și până la energie sau retail. Un rol important în noua companie l-a jucat Sergiu Turliu, manager de vânzări la Borealis pentru Europa de Est în ultimii 21 de ani.
„Borealis a fondat o nouă entitate juridică în România din motive administrative”, transmitea compania austriacă, contactată de Profit.ro.
Austriecii sunt prezenți în plan local din 2005, prin divizia de îngrășăminte, prin Borealis LAT România. Ea are depozite și puncte de vânzare în special în zona de sud a țării și a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 13.6 milioane de lei.
Vezi și: Este oficial! Enel România se vinde. Comisia Europeană a aprobat tranzacția de 1.26 miliarde de euro