Comisia Europeană le recomandă statelor membre să pregătească bugetele alocate anului 2024, având în vedere deficitele de sub 3% identificate la nivelul PIB-ului, anunță digi24.ro. Totodată, reprezentanții au ținut să reamintească importanța investițiilor în creșterea digitală și cea verde.
Comisia Europeană vine cu noi recomandări pentru statele membre. Mai exact, reprezentanții susțin că bugetele pentru 2024 trebuie să fie deja pregătite, având în vedere readucerea deficitară a PIB-ului sub 3%, dar toate acestea fără a se exclude investițiile făcute pentru creșterea digitală și cea verde. Clauza care prevede abaterea temporară de la cerințele bugetare în cazul unei căderi economice grave va fi dezactivată la finalul acestui an. Așadar, sugestiile vor fi reluate la nivelul fiecărei țări în parte în ceea ce privește politica specifică, care sunt diferențiate prin datoria publică și provocările pe care acestea le confruntă.
„Până la intrarea în funcţiune a unui nou cadru de guvernanţă economică şi având în vedere noua realitate de după pandemie, nu este oportun să se revină la simpla punere în aplicare a normelor Pactului de stabilitate şi de creştere în vigoare înainte de activarea clauzei derogatorii generale în 2020”, spune Executivul comunitar.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Proiect de 160 milioane de euro pentru infrastructura din Iași. Comisia Europeană a dat verdictul: decizia „va îmbunătăți sănătatea publică”
Comisia Europeană a confirmat că actualul cadru juridic continuă să se aplice, având în vedere că nu există unul nou care ar putea intra în vigoare. În același timp, unele elemente din reformă vor fi incluse în ciclul de supraveghere bugetară, pentru a obține o punte eficientă în ceea ce privește funcționarea viitorului set de norme. Statele membre sunt obligate de aceste condiții să stabilească fondurile pentru 2024, care să respecte criteriile de ajustare recomandate.
În același timp, țările sunt invitate să discute despre felul în care va decurge planul lor pentru sustenabilitate și creșterea favorabilă incluziunii. Așadar, în această primăvară, statele membre trebuie să aducă în fața Comisiei rezultatele bugetare, dar și viitoarele proiecte pentru 2024, care vor fi evaluate în toamnă de către reprezentanți.
„Comisia consideră că în această primăvară nu trebuie luată o decizie privind plasarea statelor membre în procedura aplicabilă deficitelor excesive. În acelaşi timp, Comisia va propune Consiliului lansarea, în primăvara anului 2024, a unor proceduri aplicabile deficitelor excesive bazate pe deficit, pe baza datelor privind execuţia bugetară pentru 2023”, menționează Comisia Europeană.