Comisia Europeană a decis să prelungească perioada în care prețul gazelor este plafonat la toate centrele sale de tranzacționare din Uniunea Europeană. Această măsură a fost luată pentru a preveni dezechilibre pe piețele energetice din Europa, a informat agenția Reuters.
În luna decembrie, țările din Uniunea Europeană au convenit după discuții îndelungate asupra plafonului. Totul s-a tras de la prețurile record care au fost atinse după ce Rusia a invadat Ucraina și a redus livrările de gaze către Europa.
Momentan, plafonul este declansat în măsura în care prețurile depăşesc 180 de euro (196 dolari) pe megawatt oră timp de trei zile, pentru contratele TTF pe termen de o lună de la hubul de gaze al Olandei. Totodată, prețul TTF trebuie să fie cu 35 de euro/MWh mai mare decât prețul de referință setat de evaluările existente ale prețului gazelor naturale lichefiate (GNL) pentru trei zile, ca să declanşeze plafonul.gazelor naturale lichefiate (GNL) pentru trei zile, ca să declanşeze plafonul.
Derivatele TTF reprezintă mai mult de 90% din derivatele pentru gaze naturale tranzacţionate pe pieţele reglementate din Uniunea Europeană.
Comisia Europeană a declarat că acest mecanism va fi extins și la instrumentele derivate legate de tranzacționarea în toate celelalte huburi din Uniunea Europeanăn începând cu data de 1 mai. Mai mult, UE a mai transmis că această măsură poate oferi un scut mai larg împotriva perțurilor ridicate fluctuante ale gazelor. Astfel, vor putea fi evitate modificările bruște de pe piață.
În momentul în care plafonul ar fi declanșat, tranzacțiile nu ar fi permise pentru contractele TTF pe termen de o lună, trei luni şi un an la un preţ cu mai mult de 35 de euro/MWh peste preţul de referinţă al GNL, care este în prezent stabilit la 39,09 euro/MWh.
Concret, acest lucru ar limita prețul cu care este tranzacționat gazul, însă plafonul ar putea fluctua în funcție de prețurile globale GNL. Acesta este un sistem conceput pentru a se asigura că țările UE au șansa de a licita în continuare pentru gaze pe piețele globale.
Alte articole: Cât câștigă un tâmplar în România. Există situații în care poate avea un venit de peste 850 de euro