Joi, Comisia Europeană a anunțat că a decis să revizuiască în scădere previziunile de creștere economică pentru Uniunea Europeană și zona euro pentru anii 2023 și 2024. Astfel, se estimează o creștere de 0,5% în ambele zone în 2023 (comparativ cu 0,6% anterior), și o creștere de 0,9% în UE (față de 1,3% anterior) și 0,8% în zona euro (față de 1,2% anterior) pentru 2024. Aceste modificări au fost comunicate printr-un comunicat de presă al Executivului comunitar, transmite Agerpres.
Pentru 2025, previziunile de creștere a activității economice făcute de Comisia Europeană rămân stabile la 1,7% pentru Uniunea Europeană și la 1,5% pentru zona euro.În ceea ce privește inflația, se preconizează că va încetini mai rapid decât s-a estimat anterior în toamnă. Conform estimărilor, inflația IAPC (indicele armonizat al prețurilor de consum) va înregistra o scădere în Uniunea Europeană, de la 6,3% în 2023 la 3% în 2024 și la 2,5% în 2025, iar în zona euro, de la 5,4% în 2023 la 2,7% în 2024 și la 2,2% în 2025.
„Se estimează că redresarea preconizată din 2024 va fi mai modestă decât s-a prevăzut cu trei luni în urmă, dar se va accelera treptat pe fundalul unor majorări mai lente ale preţurilor, al creşterii salariului real şi al forţei remarcabile a pieţei muncii.
Se aşteaptă ca investiţiile să rămână puternice, stimulate de relaxarea condiţiilor de creditare şi de fluxul finanţării din partea MRR. În 2025, creşterea ar urma să se stabilizeze, iar inflaţia să scadă până aproape de obiectivul de 2% al BCE. Tensiunile geopolitice, un climat tot mai instabil şi o serie de alegeri cruciale care vor avea loc anul acesta în întreaga lume reprezintă, toate, factori de creştere a incertitudinii care planează asupra acestor previziuni”, a subliniat comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni.
Citește și: Marcel Ciolacu: Comisia Europeană nu e mulțumită de impozitarea „prea lejeră” a microîntreprinderilor
Conform explicațiilor oferite de Comisia Europeană, în 2023, ritmul de creștere economică a fost încetinit de multiple factori, printre care se numără erodarea puterii de cumpărare a gospodăriilor, o politică monetară mai restrictivă, reducerea parțială a sprijinului bugetar și scăderea cererii externe.
În ciuda eforturilor de a evita, la limită, o recesiune tehnică în a doua jumătate a anului precedent, perspectivele economice ale Uniunii Europene pentru primul trimestru al anului 2024 rămân moderate.
Cu toate acestea, se estimează că activitatea economică va începe să se accelereze gradual în cursul acestui an. Pe măsură ce inflația va continua să scadă, creșterea salariului real și rezistența pieței forței de muncă ar trebui să susțină o redresare a consumului.
În ciuda presiunii asupra marginilor de profit, se prognozează că investițiile vor beneficia de o relaxare treptată a condițiilor de creditare și de continuarea implementării Mecanismului de Redresare și Reziliență. În plus, se anticipează o normalizare a schimburilor comerciale cu partenerii străini, după o activitate slabă în anul precedent. Se prevede că ritmul creșterii economice va începe să se stabilizeze începând din a doua jumătate a anului 2024 și până la finalul lui 2025.
Te-ar putea interesa și: Schemă de ajutor de 241 milioane de euro a guvernului pentru agricultorii afectați de exporturile din Ucraina, aprobată de Comisia Europeană