- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Comisia Europeană dă undă verde planurilor fiscale pentru 19 state membre, inclusiv România. Ce înseamnă asta pentru viitorul economic

26 Nov, 15:35 • Bugiu ⁠Ana Maria
Comisia Europeană a aprobat planurile fiscale ale României și altor 19 state membre ale UE, iar următorul pas este validarea acestora în cadrul reuniunii EcoFin. România a propus un plan fiscal cu o perioadă de ajustare de șapte ani, care include reducerea deficitului bugetar și creșterea investițiilor publice.
Comisia Europeană dă undă verde planurilor fiscale pentru 19 state membre, inclusiv România. Ce înseamnă asta pentru viitorul economic

Comisia Europeană a aprobat planurile fiscale pe termen mediu ale României și ale altor 19 state membre ale Uniunii Europene, iar acum acestea urmează să fie discutate și validate de EcoFin și Consiliul Uniunii Europene. În urma acestui aviz pozitiv, România a primit susținerea pentru propunerea de a extinde perioada de ajustare fiscală de la patru la șapte ani, ceea ce va permite o abordare mai graduală și sustenabilă a echilibrării bugetului, potrivit capital.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Vești bune pentru români. Comisia Europeană anunță creștere economică în România

foto: Comisia Europeană

Comisia Europeană dă undă verde planurilor fiscale pentru 19 state membre, inclusiv România. Ce înseamnă asta pentru viitorul economic

Planul fiscal al României include obiective clare pentru economiile viitoare, precum reducerea deficitului bugetar la 2,4% din PIB până în 2031 și menținerea datoriei publice sub pragul de 60% din PIB. Un aspect important al acestui plan este creșterea investițiilor publice, care vor ajunge la 7,9% din PIB în 2025, continuând să rămână la un nivel ridicat pe întreaga perioadă de ajustare.

Guvernul român va implementa măsuri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care includ eliminarea stimulentelor fiscale pentru anumite sectoare, cum ar fi construcțiile, și extinderea impozitării ecologice pentru a sprijini tranziția la surse de energie regenerabilă.

În ceea ce privește prognozele economice, România se așteaptă ca deficitul bugetar să ajungă la 7,9% din PIB în 2024, cu o scădere semnificativă în anul următor. De asemenea, datoria publică va depăși pragul de 1.000 de miliarde de lei în 2025 și va continua să crească până în 2031, atingând 1.749,1 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria publică va depăși 60% din PIB în 2027 și va atinge un vârf de 62,4% în 2030, urmând să scadă sub 60% abia în 2032, la finalizarea perioadei de ajustare fiscală.

Un alt aspect este reforma fiscală, care va fi implementată în al doilea trimestru al anului 2025, cu consultări ample cu mediul de afaceri și adaptarea măsurilor fiscale în conformitate cu recomandările Comisiei Europene. Guvernul român va colabora cu Banca Mondială pentru a stabili scenarii detaliate și pentru a asigura o tranziție echilibrată și sustenabilă.

Pe lângă România, alte state membre, cum ar fi Olanda, au primit aviz pozitiv pentru ajustarea fiscală, cu o traiectorie de ajustare mai strictă în cazul acesteia. În contrast, planul fiscal al Ungariei este încă în evaluare de către Comisia Europeană.

Te-ar mai putea interesa și: Economia României, în pragul unui test major! Avertismente dure de la Comisia Europeană

Urmărește Daily Business pe Google News