Conform documentului, măsurile se referă la:
Documentul evidențiază posibilitatea unei situații de urgență la nivelul Uniunii Europene, sau doar într-o regiune, cu întreruperi majore de gaze și lipsuri de aprovizionare.
Conform actului, în cazul unei astfel de situații, și în absența unui acord bilateral de solidaritate, prețul pentru gazul furnizat ar trebui definit ca prețul mediu de piață al celei mai relevante burse din ultimele 30 de zile din luna premergătoare cererii de asistență de către statul membru solicitant. Solidaritatea ar trebui să se bazeze pe o compensație echitabilă, atât pentru statele membre solicitante, cât și pentru statele membre furnizoare.
Regulamentul propune utilizarea prețului mediu de piață din ultima lună anterioară cererii de asistență de către statul membru solicitant al celei mai relevante burse, pentru a oferi certitudine diferitelor părți.
Cristian Bușoi, președintele comisiei de Industrii și Energie din Parlamentul European a vorbit la Antena 3 despre fundamentul, dar și impactul acestor măsuri.
„Este vorba de o comunicare și un regulament. Sigur, partea de solidaritate este extrem de importantă pentru că ne poate afecta la un moment dat dacă undeva în jurul României se produce o disrupere majoră și este nevoie ca la propunerea consiliului, Comisia Europeană să intervină în cazul în care nu există înțelegeri bilaterale pentru mecanismul acesta de solidaritate.”, a declarat europarlamentarul român
Cristian Bușoi a explicat importanța introducerii unui asemenea mecanism:
„Extrem de important este și mecanismul prin care se va stabili un preț de referință pentru gazul care este important pe baza LNG (gaz natural lichefiat). Pentru că aici, în acest moment, vorbim de prețuri foarte mari, prețuri foarte volatile și e foarte important să stabilească o metodologie, să existe o transparență și să existe un demers comun în această privință.”
Citește și: Executivul european mai face o încercare în gestionarea crizei energetice
Piaţa gazelor naturale a fost foarte sensibilă la intervenţiile UE destinate ţinerii sub control a efectelor crizei care a stimulat inflaţia şi a adus economiile în pragul recesiunii. Pachetul de măsuri ce urmează să fie propus mâine de către Executivul comunitar este destinat contracarării impactului reducerii livrărilor de gaze ruseşti asupra companiilor şi consumatorilor. Planul Comisiei urmează să fie discutat de liderii UE la summitul lor care va avea loc la Bruxelles în perioada 20-21 octombrie.
Uniunea Europeană a cerut deja statelor membre să îşi reducă, voluntar, consumul de gaze cu 15% iar comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, analizează un plan care ar face această reducere a consumului una obligatorie. În paralel, Simson a avertizat zilele trecute că orice măsuri destinate limitării preţului gazelor naturale nu trebuie să afecteze eforturile care sunt destinate diminuării cererii de gaze.