- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Comisia europeană se mobilizează. Ia măsuri pentru România și statele impactate de schimbările climatice!

22 Oct, 21:45 • Bugiu ⁠Ana Maria
Comisia Europeană a anunțat măsuri suplimentare pentru a sprijini statele membre afectate de dezastre climatice, propunând modificări la reglementările care guvernează fondurile UE pentru a facilita mobilizarea rapidă a resurselor. Aceste măsuri vor permite celor șapte state afectate (Polonia, România, Austria, Cehia, Ungaria, Portugalia și Slovacia) să reprogrameze aproximativ 18 miliarde de euro pentru a sprijini redresarea post-dezastru, inclusiv prin repararea infrastructurii și asigurarea asistenței materiale și sociale necesare.
Comisia europeană se mobilizează. Ia măsuri pentru România și statele impactate de schimbările climatice!

Comisia Europeană a anunțat marți măsuri suplimentare pentru a sprijini statele membre afectate de dezastre climatice fără precedent. Într-un comunicat de presă, Executivul comunitar a evidențiat că, în urma vizitei președintei Ursula von der Leyen în Polonia din 19 septembrie 2024, s-au propus modificări la trei regulamente ale UE pentru a facilita mobilizarea rapidă a fondurilor în sprijinul redresării post-dezastru, potrivit Antena 3 CNN.

Modificările vizează reglementările care guvernează Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul de Coeziune (FC) și Fondul Social European Plus (FSE+) pentru perioada 2021-2027, precum și Regulamentul privind Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru perioada 2014-2022. Aceste propuneri sunt un răspuns direct la inundațiile recente din Europa Centrală și de Est, dar și la incendiile forestiere din Portugalia din septembrie 2024.

Te-ar mai putea interesa și: Semnal de alarmă către Comisia Europeană transmis de Marcel Ciolacu. Premierul cere susţinere pentru industria auro: „Altfel, economia României se prăbuşeşte!”

foto: Comisia Europeană

Comisia europeană se mobilizează. Ia măsuri pentru România și statele impactate de schimbările climatice!

Se estimează că măsurile propuse ar putea permite celor șapte state membre afectate (Polonia, România, Austria, Cehia, Ungaria, Portugalia și Slovacia) să reprogrameze aproximativ 18 miliarde de euro, dintre care aproximativ 17,7 miliarde de euro provin din fondurile politicii de coeziune, iar 588 de milioane de euro din FEADR.

„Propunerile de astăzi arată că ne îndeplinim aceste promisiuni: prin injectarea de lichidităţi prin creşterea prefinanţării şi a cofinanţării fondurilor UE, facem o diferenţă reală pentru oamenii şi regiunile care sunt grav afectate de aceste dezastre. Le oferim statelor membre instrumentele necesare pentru a deveni mai reziliente şi mai bine pregătite pentru crizele viitoare”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată în comunicatul CE.

Fondurile politicii de coeziune joacă un rol esențial în sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru prevenirea și redresarea în urma dezastrelor legate de climă. În cadrul propunerilor anunțate marți, Comisia Europeană a decis să ofere o flexibilitate suplimentară acestor fonduri, permițând astfel statelor să utilizeze o parte din resursele disponibile pentru repararea infrastructurii și echipamentelor deteriorate, furnizarea de alimente și asistență materială de bază, precum și sprijin social și medical. De asemenea, se va putea oferi temporar finanțare pentru schemele de reducere a timpului de muncă.

Un aspect important al propunerilor este introducerea a două noi măsuri în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondului Social European Plus (FSE+). Prima măsură prevede o prefinanțare suplimentară de 30%, care va oferi o injecție imediată de lichidități, contribuind astfel la reducerea presiunii bugetare asupra statelor afectate. A doua măsură permite Uniunii Europene să finanțeze până la 100% din costurile măsurilor sprijinite, fără a fi necesară cofinanțarea națională, facilitând astfel demararea rapidă a lucrărilor de reconstrucție.

De asemenea, se va permite utilizarea unui procent maxim de 10% din fondurile existente ale politicii de coeziune alocate statelor membre pentru perioada de programare 2021-2027, pentru a atinge aceste obiective, ceea ce va facilita transferurile între fondurile politicii de coeziune.

În ceea ce privește sectorul agricol, modificările propuse la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru perioada 2014-2022 vor oferi statelor membre o mai mare flexibilitate în sprijinul fermierilor, deținătorilor de păduri și întreprinderilor afectate de dezastre naturale.

Sprijinul financiar oferit de FEADR va fi acoperit integral din fondurile UE, permițând statelor să acorde rapid asistență de urgență sub formă de sume forfetare pentru agricultori și IMM-uri. Totodată, statele membre vor avea libertatea de a introduce și consolida măsuri menite să refacă potențialul de producție al fermelor și pădurilor afectate.

Te-ar mai putea interesa și: Lovitură dură pentru România! Comisia Europeană suspendă plata miliardelor de euro. 6 jaloane ratate!