- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Comisia Europeană vrea să ofere fonduri pentru țările care primesc refugiați. Sumele se ridică la 15 miliarde de euro

26 Sep, 22:57 • Cornel Ghimeșan
Comisia Europeană își propune să suplimenteze cu 15 miliarde de euro bugetul acordat pentru sprijinirea statelor care primesc refugiați, inclusiv ucrianeni. Iată despre ce este vorba.
Comisia Europeană vrea să ofere fonduri pentru țările care primesc refugiați. Sumele se ridică la 15 miliarde de euro

Comisia Europeană va propune adăugarea a 15 miliarde de euro suplimentare pentru țările europene care se confruntă cu un număr mare de refugiați, inclusiv ucraineni, conform anunțului făcut marți la Praga de către președintele executivului comunitar, Ursula von der Leyen, conform raportului agenției EFE citat de Agerpres.

Alte articole: Atenționare pentru toți șoferii. O nouă categorie de permis auto ar putea fi introdusă în Uniunea Europeană, pentru unele autoturisme

Această asistență, destinată țărilor care se confruntă cu un val migrator semnificativ, precum cel generat de ucraineni care fug din cauza războiului din țara lor, va fi inclusă în următoarea revizuire a cadrului financiar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. Cu toate acestea, condiția esențială este ca statele membre ale UE să aprobe propunerea Comisiei Europene, ceea ce înseamnă să fie de acord să-și mărească contribuțiile la bugetul comunitar.

„Având în vedere că aţi primit atât de mulţi refugiaţi ucraineni, am propus o creştere (a bugetului) cu 15 miliarde de euro destinaţi în mod specific ţărilor care primesc un număr mare de refugiaţi”, incluzând printre acestea şi Republica Cehă, a spus Ursula von der Leyen la o conferinţă de presă comună la Praga cu premierul ceh Petr Fiala.

Această creştere va necesita însă „o revizuire a cadrului financiar multianual”, a adăugat ea. „Vedem cum putem îmbunătăţi această propunere şi această revizuire va depinde de capacitatea noastră de negociere”, a nuanţat ea în declaraţia dată în capitala cehă.

Republica Cehă a primit peste 500.000 de refugiați ucraineni după invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut. Cu toate acestea, guvernul de la Praga estimează că aproximativ o treime dintre aceștia s-au întors între timp în țara lor de origine.

În această vară, Comisia Europeană a solicitat deja statelor membre ale Uniunii Europene să contribuie cu 65,8 miliarde de euro suplimentari la bugetul multianual al blocului comunitar până în 2027. Acești bani ar fi destinați în special pentru sprijinirea financiară a Ucrainei, acoperirea dobânzilor pentru fondul de redresare post-pandemie, gestionarea migrației, investiții în energiile verzi și finanțarea costurilor de operare ale instituțiilor de la Bruxelles.

Cu toate acestea, unele state membre, cum ar fi Germania, Austria, Olanda și țările scandinave, au manifestat rezerve față de această propunere. De asemenea, propunerea a fost respinsă de Polonia și Ungaria din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană pe baza încălcărilor statului de drept. Aceste țări au sugerat, în schimb, reorientarea unor programe, precum cele din politica de coeziune.

În ceea ce privește capitolul de cheltuieli referitor la Ucraina, există un consens, cu excepția opoziției Ungariei. Revizuirea bugetului multianual al UE necesită aprobarea unanimă a statelor membre și, de asemenea, acordul Parlamentului European.

Citește și: Vin bani europeni pentru infrastructura din România! Comisia Europeană pune la dispoziție 7 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...