Comisia Europeană va propune adăugarea a 15 miliarde de euro suplimentare pentru țările europene care se confruntă cu un număr mare de refugiați, inclusiv ucraineni, conform anunțului făcut marți la Praga de către președintele executivului comunitar, Ursula von der Leyen, conform raportului agenției EFE citat de Agerpres.
Alte articole: Atenționare pentru toți șoferii. O nouă categorie de permis auto ar putea fi introdusă în Uniunea Europeană, pentru unele autoturisme
Această asistență, destinată țărilor care se confruntă cu un val migrator semnificativ, precum cel generat de ucraineni care fug din cauza războiului din țara lor, va fi inclusă în următoarea revizuire a cadrului financiar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. Cu toate acestea, condiția esențială este ca statele membre ale UE să aprobe propunerea Comisiei Europene, ceea ce înseamnă să fie de acord să-și mărească contribuțiile la bugetul comunitar.
„Având în vedere că aţi primit atât de mulţi refugiaţi ucraineni, am propus o creştere (a bugetului) cu 15 miliarde de euro destinaţi în mod specific ţărilor care primesc un număr mare de refugiaţi”, incluzând printre acestea şi Republica Cehă, a spus Ursula von der Leyen la o conferinţă de presă comună la Praga cu premierul ceh Petr Fiala.
Această creştere va necesita însă „o revizuire a cadrului financiar multianual”, a adăugat ea. „Vedem cum putem îmbunătăţi această propunere şi această revizuire va depinde de capacitatea noastră de negociere”, a nuanţat ea în declaraţia dată în capitala cehă.
Republica Cehă a primit peste 500.000 de refugiați ucraineni după invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut. Cu toate acestea, guvernul de la Praga estimează că aproximativ o treime dintre aceștia s-au întors între timp în țara lor de origine.
În această vară, Comisia Europeană a solicitat deja statelor membre ale Uniunii Europene să contribuie cu 65,8 miliarde de euro suplimentari la bugetul multianual al blocului comunitar până în 2027. Acești bani ar fi destinați în special pentru sprijinirea financiară a Ucrainei, acoperirea dobânzilor pentru fondul de redresare post-pandemie, gestionarea migrației, investiții în energiile verzi și finanțarea costurilor de operare ale instituțiilor de la Bruxelles.
Cu toate acestea, unele state membre, cum ar fi Germania, Austria, Olanda și țările scandinave, au manifestat rezerve față de această propunere. De asemenea, propunerea a fost respinsă de Polonia și Ungaria din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană pe baza încălcărilor statului de drept. Aceste țări au sugerat, în schimb, reorientarea unor programe, precum cele din politica de coeziune.
În ceea ce privește capitolul de cheltuieli referitor la Ucraina, există un consens, cu excepția opoziției Ungariei. Revizuirea bugetului multianual al UE necesită aprobarea unanimă a statelor membre și, de asemenea, acordul Parlamentului European.