Două proiecte ale companiilor multinaţionale italiene Enel Green Power şi Eni vor primi finanţare publică pentru a dezvolta hidrogen verde prin electrolizoare alimentate cu energie regenerabilă, finanţare aprobată în cadrul IPCEI Hy2Use. Acesta este un proiect de interes european comun care presupune sprijinirea cercetării şi inovării şi construcţia infrastructurii aferente pentru a permite primele aplicaţii industriale ale hidrogenului. Ambele sisteme de electroliză urmează să fie instalate la Biorafinăria Eni din Gela şi lângă Rafinăria Eni din Taranto, potrivit news.ro.
„Două proiecte ale corporaţiilor multinaţionale italiene Enel Green Power şi Eni de dezvoltare a hidrogenului verde vor primi finanţare publică aprobată de Comisia Europeană în cadrul IPCEI Hy2Use. Pregătit şi semnat de 13 state membre ale UE, acest proiect axat pe interesele europene comune va aloca până la 5,2 miliarde de euro pentru a sprijini cercetarea şi inovarea, prima aplicaţie industrială şi construirea infrastructurii aferente în lanţul valoric al hidrogenului”, anunţă companiile.
Alte articole: Românii au făcut economie anul acesta! INS: Consumul de energie a scăzut cu 5,3% față de anul trecut
Unul dintre proiecte va fi implementat la biorafinăria din Gela, Sicilia, unde va fi instalat un electrolizor de 20 MW. Al doilea va fi în apropierea rafinăriei Eni din Taranto, în regiunea Apulia, unde va fi instalat un electrolizor de 10 MW. Ambele vor folosi tehnologia PEM (membrană cu electrolit polimeric).
Cele două corporaţii au descoperit că hidrogenul verde produs folosind doar energie regenerabilă este soluţia cea mai potrivită pentru a conduce la decarbonizarea acestor două rafinării.
„Suntem mândri că aceste proiecte au fost selectate de Uniunea Europeană ca parte a prestigiosului IPCEI Hy2Use. Cele două iniţiative, în colaborare cu Eni, reprezintă un pas important pentru construcţia instalaţiilor de electroliză la scară utilitară, permiţându-ne să testăm şi să accelerăm dezvoltarea întregului lanţ de aprovizionare pentru producţia de hidrogen verde în Europa”, a declarat Salvatore Bernabei, CEO Enel Green Power.
Implementarea acestor proiecte poate fi acoperită prin acorduri ulterioare care vor fi finalizate în conformitate cu reglementările aplicabile, inclusiv cele privind tranzacţiile între părţi afiliate.
„Pentru a aborda provocările tranziţiei energetice cât mai eficient posibil în economii şi industrii atât de diverse şi complexe, este esenţial să folosim toate tehnologiile disponibile pentru a decarboniza numeroasele surse de emisii. Hidrogenul este una dintre numeroasele căi pe care Eni le abordează şi suntem foarte încântaţi că aceste proiecte împreună cu Enel au fost selectate de Uniunea Europeană ca parte a IPCEI Hy2Use, care este un proiect UE atât de important”, a declarat Giuseppe Ricci, director operaţiuni Eni Energy Evolution.
În ceea ce priveşte segmentul de hidrogen verde, Grupul Enel lucrează şi la alte câteva proiecte în Spania, Chile şi SUA. De asemenea, în iunie 2022, Eni – cel mai mare producător şi consumator de hidrogen din Italia – a deschis şi o staţie de hidrogen în Mestre, regiunea Veneto. În plus, are în vedere şi alte iniţiative în Italia şi în alte ţări pentru decarbonizarea industriilor grele, precum şi a transportului greu.