Acțiunea a fost anunțată de ministrul ungar al Apărării. El a spus că o revizuire a cadrelor din armată cu funcție înaltă este în curs de desfășurare, sub pretextul nevoii de a forma o nouă generație de lideri tineri, scrie zf.ro, potrivit Bloomberg.
Opoziția, însă, nu a fost de acord cu acest lucru și a criticat vehement decizia ministrului ungar, în condițiile în care Ucraina este încă în război, iar o schimbare în armată în acest moment ar fi o mișcare proastă din punct de vedere strategic.
Kristof Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării ungare, a subliniat scopul acțiunii- cel de a aduce tineri cu experiență internațională și cunoștințe lingvistice care să îi ajute să urce în grad mai repede decât o făceau generalii din trecut.
Mai citește și: Republica Moldova NU este pregătită să adere la NATO. Ministrul Apărării de la Chișinău: „O spun cu regret, acest domeniu a fost dat uitării”
Ungaria își accelerează procesul de modernizare militară în condițiile actuale dintre Ucraina și Rusia. Noii soldați vor fi mai bine plasați pentru a superviza procesul de extindere al forțelor armate în timp ce flota maghiară urmează calea modernizării.
„Cea mai importantă sarcină este întinerirea personalului”, a declarat Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării.
Orban a semnat săptămâna trecut decretul prin care soldații care au peste 25 de ani în sistemul de apărare armată să iasă la pensie cu un preaviz de maximum două luni. Aceștia tebuie să aibă, însă, vârsta de peste 45 de ani. Se estimează că aproximativ 200 de generali și militari cu funcții înalte au fost supuși acestui proces și au fost pensionați însă numărul poate crește, scria site-ul ungar de știri Telex, nespecificând sursa informațiilor.
Nici Ministerul Apărării nu a dorit să răspundă la întrebările Bloomberg transmise via e-mail. Site-ul a întrebat instituția despre scopul schimbărilor dar și dimensiunea acestora, însă a rămas doar cu întrebările. Ministrul Apărării a specificat, totuși, că aceste schimbări și mutări nu vor afecta sub nicio formă capacitățile armatei, poziția față de Alianța Nord-Atlantică sau loialitatea față de aceasta.
„Ungaria este un membru angajat şi apreciat al NATO. Țara noastră are performanţe bune într-o serie de domenii în cadrul NATO şi acest lucru este recunoscut la toate forumurile”, a mai spus ministrul ungar.
Te-ar mai putea interesa și: Germania, lecție de independență energetică. Locuitorii dintr-un sat au pus mână de la mână și au construit o turbină care produce sute de mii de euro anual