- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Consiliul European condamnă din nou războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și îi cere lui Putin înceteze atacurile asupra instalaţiilor nucleare civile

16 Dec, 15:58 • Gorgorin iulia
Consiliul European, desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles, condamnă din nou ferm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi reafirmă sprijinul deplin al Uniunii pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei din urmă ţări în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional, precum şi pentru dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare.
Consiliul European condamnă din nou războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și îi cere lui Putin înceteze atacurile asupra instalaţiilor nucleare civile

Consiliul European a condamnat în nenumărate rânduri atacurile Rusiei împotriva civililor și a infrastructurii civile.

Șefii de stat și de Guvern reuniți joi și vineri la Bruxelles au spus că vor sprijini Ucraina în continuare. De asemenea, au solicitat Rusiei să înceteze imediat acţiunile care pun în pericol siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare civile.

Citiți și: UE turează motorul energiei din surse regenerabile! Consiliul European pregătește un regulament pentru accelerarea procesului de acordare a autorizaţiilor şi a implementării proiectelor

Potrivit concluziilor summit-ului referitoare la conflictul din Ucraina, publicate vineri pe site-ul Consiliului European, Uniunea Eurpeană îşi menţine angajamentul de a oferi sprijin politic şi militar Kievului, în special prin intermediul Instrumentului european pentru pace şi al Misiunii de asistenţă militară a UE în sprijinul Ucrainei, precum şi prin intensificarea furnizării bilaterale de sprijin, în special capacităţi de apărare antiaeriană şi asistenţă pentru deminare.

Liderii UE au discutat despre modalitățile de a ajuta Ucraina pe timpul iernii

Uniunea Europeană va intensifica furnizarea de asistenţă umanitară şi în materie de protecţie civilă Ucrainei, inclusiv în natură, şi va acorda asistenţă pentru refacerea infrastructurii critice a Ucrainei şi pentru a asigura o aprovizionare sustenabilă cu echipamente prioritare, cum ar fi centralele termice mobile, generatoarele de energie electrică, transformatoarele electrice, echipamentele de înaltă tensiune şi echipamentele de iluminat, potrivit Agerpres.
Consiliul European afirmă sprijinul UE pentru anchetele desfăşurate de procurorul Curţii Penale Internaţionale cu privire la crimele de război şi alte crime legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Referitor la sancţiunile impuse Rusiei, şefii de stat şi de guvern din UE subliniază că este important să se asigure o punere în aplicare eficace a măsurilor restrictive ale blocului comunitar împotriva Rusiei şi să se preîntâmpine eludarea şi facilitarea eludării şi îşi reiterează apelul lansat către toate ţările să se alinieze la sancţiunile UE.
De asemenea, condamnă din nou sprijinul militar acordat războiului de agresiune al Rusiei de către autorităţile iraniene, care trebuie să înceteze, şi salută sancţiunile UE adoptate la 12 decembrie 2022.
Mai mult, Uniunea Europeană a convenit să acorde Ucrainei asistenţă în valoare de 18 miliarde de euro în 2023.

Uniunea Europeană va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant în contextul în care aceasta se confruntă cu impactul multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, în special în ceea ce priveşte securitatea energetică, dau asigurări liderii din UE.

În contextul consolidării securităţii alimentare la nivel mondial, Consiliul European subliniază, de asemenea, importanţa culoarelor de solidaritate, valorificându-se întregul lor potenţial, precum şi a Iniţiativei ONU privind exportul de cereale prin Marea Neagră şi a programului „Cereale din Ucraina” (Grain from Ucraine), subliniind necesitatea de a se asigura în continuare disponibilitatea şi accesibilitatea financiară a produselor agricole şi a îngrăşămintelor.

Citiți și: Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European unde va ridica tema Schengen: ”O aderare este posibilă în anul viitor, în 2023”

Urmărește Daily Business pe Google News