- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Consiliul JAI, reuniune importantă între 13 și 14 iunie. Ce șanse are România să fie primită complet în Schengen

13 Jun, 17:03 • Adrian Popovici
Pe 13 și 14 iunie are loc o nouă reuniune a Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI). Deși miniștrii vor vorbi despre Schengen, extinderea spațiului de liberă circulație nu se află pe agenda discuțiilor.
Consiliul JAI, reuniune importantă între 13 și 14 iunie. Ce șanse are România să fie primită complet în Schengen

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se va reuni la Luxemburg pe 13 și 14 iunie 2024, având pe ordinea de zi subiecte importante precum Schengen-ul și Pactul pentru migrație. Deși o astfel de reuniune ne-ar da speranțe legate de o primire a României în Schengen și cu granițele terestre, discuțiile legate de extinderea spațiului de liberă circulație nu au fost incluse pe agenda evenimentului, notează Agerpres.

La acest eveniment, Comisia va prezenta Pachetul Schengen 2024, care va detalia starea spațiului de liberă circulație, iar miniștrii de interne vor stabili prioritățile pentru ciclul Consiliului Schengen 2024-2025. Se anticipează aprobarea Declarației Schengen, marcând 40 de ani de la crearea acestui spațiu, angajându-se să asigure funcționarea sa în fața provocărilor actuale și viitoare.

Miniștrii vor evalua implementarea interoperabilității sistemelor informatice pentru combaterea criminalității și securitatea frontierelor. În toamna anului 2024, va fi lansat Sistemul de intrare/ieșire (EES), un sistem informatic automat pentru înregistrarea resortisanților țărilor terțe care călătoresc pentru șederi scurte.

Pe 24 mai 2024, Consiliul a aprobat Codul frontierelor Schengen, ce permite adoptarea de măsuri la nivelul UE pentru restricționarea accesului resortisanților țărilor terțe în caz de urgență de sănătate publică de amploare. Acest regulament va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, fiind aplicabil direct în statele membre.

Schengen
Schengen

Te-ar putea interesa și: Aderarea completă la Schengen, printre prioritățile pe care oamenii de afaceri le vor pe agenda publică. Ce le cer aceștia autorităților

Discuții despre Schengen și migrație la Consiliul JAI

Discuțiile privind migrația vor avea loc în contextul adoptării, la 14 mai 2024, a Pactului privind migrația și azilul, care reprezintă o reformă cuprinzătoare a cadrului juridic al UE în materie de azil și migrație. Statele membre au la dispoziție doi ani pentru implementarea acestui set de norme.

În sesiunea publică din 13 iunie, președinția Uniunii va informa miniștrii de interne despre progresul unei propuneri legislative privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, care ar impune companiilor de internet obligația de a alerta autoritățile despre cazurile detectate pe platformele lor. Un centru al UE va sprijini autoritățile în acțiunile ulterioare și va colecta expertiză și bune practici în prevenirea și sprijinirea victimelor.

Pe 13 iunie, se așteaptă adoptarea unor concluzii bazate pe un raport publicat de Europol în aprilie 2024, ce cartografiază rețelele infracționale cu grad ridicat de risc. Președinția va prezenta un raport privind progresele înregistrate în combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate.

În cea de-a doua zi a reuniunii, pe 14 iunie 2024, președinția UE va încerca să obțină un acord privind un mandat de negociere pentru o directivă referitoare la combaterea corupției. Această propunere actualizează legislația UE, bazându-se pe trei piloni: prevenire, detectare și sancțiuni. Noutatea principală constă în integrarea normelor privind corupția din sectorul public și privat într-un singur act juridic, pentru prima dată la nivelul UE.

Citește și: Ce șanse are România să intre și cu granițele terestre în Schengen în 2024? Cătălin Predoiu: „Luptăm în fiecare zi”

Urmărește Daily Business pe Google News