Guvernul din Coreea de Sud dorește să obțină mai multe contracte nucleare în România, Marea Britanie și Italia, potrivit businesskorea.co.kr.
Ministerul Comerțului, Industriei și Energiei a convocat în dimineața de 25 iulie o reuniune a „Comitetului de promovare a strategiei de export pentru centralele nucleare” la hotelul Westin Chosun, pentru a discuta măsurile ulterioare pentru proiectul centralului nuclear din Cehia.
Această întâlnire vine după ce Team Korea, condusă de Korea Hydro & Nuclear Power, a fost selectată ca ofertant preferat pentru proiect pe 17 iulie. Comitetul a subliniat că această selecție a fost rezultatul eforturilor concertate din partea sectorului public și privat.
Te-ar putea interesa și: Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la rețea din cauza unei defecțiuni. Când va fi repornită Unitatea 1
foto: Coreea de Sud mai vrea contracte nucleare
Guvernul intenționează să finalizeze proiectul centralei nucleare cehe de 24 de trilioane de woni (aproximativ 17,7 miliarde de dolari) până în martie anul viitor. În acest scop, a fost înființat un grup operativ dedicat pentru negocieri imediat după selecția din 22 iulie, iar o întâlnire de lansare cu partea ordonatoare a avut loc pe 24 iulie.
Pe lângă proiectul ceh, guvernul urmează să ia măsuri ulterioare pentru a asigura finalizarea fără probleme a proiectului până în martie, anul viitor. De asemenea, intenționează să obțină comenzi suplimentare, cum ar fi îmbunătățirea instalațiilor nucleare din România, cu scopul de a atinge obiectivul anual de export de instalații nucleare de 5 trilioane de woni.
Guvernul va colabora cu țările emergente din Asia și Africa, care doresc să adopte energia nucleară și va desfășura eforturi de marketing în Regatul Unit și Italia în septembrie și octombrie.
Memorandulul are ca scop consolidarea cooperării în domeniul energiei nucleare.
Memorandumul se încheie între Ministerul Comerţului, Industriei şi Energiei al Republicii Coreea şi Ministerul Energiei din România, se precizează într-un comunicat transmis de Guvern.
“Obiectivul Memorandumului de înţelegere dintre cele două state este de a stabili un cadru pentru consolidarea cooperării în domeniul energiei nucleare prin facilitarea schimbului de bune practici în domeniul nuclear, coordonarea politicilor energetice, dezvoltarea noilor tehnologii în condiţii de siguranţă şi dezvoltarea şi securizarea lanţurilor de aprovizionare.
Actul normativ prevede, de asemenea, stabilirea unei sesiuni anuale între Republica Coreea şi România pentru Dialogul privind Industria Energiei Nucleare (NEID), în vederea menţinerii un dialog constructiv şi posibilitatea de constituire a unui Grup de lucru, la nivel tehnic, cu rol de monitorizare şi implementare a activităţilor”, se mai precizează în comunicat.
Guvernul urmărește, de asemenea, să pună bazele pentru ca industria energiei nucleare să devină o industrie lider la nivel mondial.
Acesta va stabili o „Foaie de parcurs pe termen mediu și lung 2050 pentru industria energiei nucleare” în cursul anului și va urmări în mod activ procedurile legislative pentru a sprijini industria energiei nucleare în cooperare cu Adunarea Națională în a doua jumătate a anului.
Se va stabili o cooperare cuprinzătoare cu parteneri importanți, cum ar fi Statele Unite, în domenii precum intrarea comună, lanțurile de aprovizionare și reactoarele modulare mici (SMR).
Te-ar putea interesa și: China ar putea deveni principalul exportator de automobile din lume până la sfârșitul anului 2023. Înainte de pandemie, China ocupa locul 4, după Japonia, Coreea de Sud și Germania