Incendiile fac ravagii în Grecia. O secetă prelungită a creat condiții pentru apariția flăcărilor, iar vântul puternic a alimentat focul mistuitor. Turiștii prinși în infern fac mărturii șocante despre cele trăite în cel ce trebuia să fie un concediu reușit.
O turistă de pe o insulă grecească mistuită de flăcări a descris incendiile ca fiind „apocaliptice”, în timp ce ea și familia ei așteaptă să fie evacuate din hotelul unde sunt cazate. Prim-ministrul grec a emis un avertisment despre incendiile viitoare din această vară ce ar putea deveni „deosebit de periculoase”.
În unele zone ale Greciei, seceta prelungită și vântul puternic au favorizat extinderea incendiilor de vegetație. În acest context, pompierii și-au riscat viețile și au intrat în foc pentru a salva tot ce se poate.
În estul Mării Egee, insulele Chios și Kos s-au confruntat cu incendii de vegetațiece au pus în pericol chiar și vieți umane. O turistă din Kos, aflată în concediu alături de familie, a declarat pentru Sky News că situația „s-a înrăutățit semnificativ” în cursul zilei, formându-se „pâlcuri groase de fum negru”.
Familia lui Claire era cazată la un hotel din afara stațiunii Kardamena, moment în care au primit alerte pe telefoane prin care erau avertizați să părăsească de urgență zona. Atât ea, cât și ceilalți turiști din hotel au așteptat ore bune până ce autocarele care urmau să îi evacueze au sosit. În tot timpul de așteptare, turista spune că a observat mai multe avioane și elicoptere ce se deplasau pentru a stinge incendiile.
„Cerul este acoperit de fum. Te simți de parcă ar fi apocalipsa, sau un fel de film de război”, a declarat Claire pentru sursa menționată.
În timpul unei reuniuni oficiale a cabinetului, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat: „Este o vară care se așteaptă a fi deosebit de periculoasă…cele mai dificile vremuri sunt încă în fața noastră. Am avut o lună iunie excepțional de dificilă în ceea ce privește condițiile meteorologice, cu niveluri ridicate de secetă și vânturi neobișnuit de puternice pentru acest sezon”.
Mitsotakis a mai declarat că folosirea dronelor ca sistem de avertizare timpurie pentru incendiile de vegetație a fost deosebit de utilă, iar coordonarea sporită între autorități și pompierii voluntari a limitat, de asemenea, amploarea pagubelor până în prezent.
Citește și: Vacanță în Grecia, în 2024. Top 20 de activități GRATUITE pe care le poți face în Atena