Grecia se află pe locul doi în topul celor mai scumpe coșuri de cumpărături de bază pentru gospodării în rândul a cinci țări europene. Acest clasament include țări cu venituri pe cap de locuitor semnificativ mai ridicate, cum ar fi Germania și Spania, dar și țări cu caracteristici similare din punct de vedere economic, cum ar fi Portugalia, precum și economii în curs de dezvoltare, printre care se numără și România, conform unei analize făcută de publicația Kathimerini și citate de Economedia.
După cum arată analiza făcută de publicația din Grecia, în care au fost incluse 15 produse alimentare 5 produse alimentare de bază, de igienă personală, de uz casnic și de îngrijire a bebelușilor, coșul mediu de cumpărături poate ajunge la 70,50 euro săptămânal, fiind depășit doar de cel al spaniolilor, de 73,50 euro.
Trebuie subliniat faptul că veniturile medii anuale din Spania sunt cu 65% mai mari decât cele din Grecia. Asta după cum arată datele din 2022 ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și, pentru o comparație mai exactă, sunt luate în considerare doar produsele de marcă. Acest lucru înseamnă că în Spania prețurile medii din supermarketuri sunt mult mai mici decât în Grecia, deoarece ponderea produselor de marcă proprie era de 44,4% în 2023, față de 23,9% în Grecia.
Te-ar putea interesa și: Cardurile de alimente în 2024. Scade suma primită de beneficiari!
După cum subliniază publicația La Stampa, costul tot mai mare al traiului de zi cu zi nu reprezintă o problemă doar în Grecia. Astfel, într-un articol recent, italienii semnalează faptul că alimentele au înregistrat, în medie, o scumpire de aproape 40%, asta în timp ce pentru fructele proaspete trebuie să plătească și cu 12% mai mult.
„Fructe, legume, cartofi. Alimentele nu au fost niciodată atât de scumpe. Cartofii? În Italia preţul lor a crescut cu 40%. Fructele proaspete? Cu 12% mai scumpe. Coșul de cumpărături, cel real, se află în variația de preț dintre anii 2022 și 2023 înregistrată de Eurostat. Institutul European de Statistică încearcă să ofere o viziune mai puțin negativă asupra situației, explicând care este tendința generală. Astfel, per total, în anul 2023 se înregistrează ”o schimbare față de creșterile puternice de preț care au caracterizat anii 2021 și 2022”. Cu alte cuvinte, în 2023 există ”o stagnare a creșterii puternice a prețurilor din agricultură”. În același timp, însă, anul 2023 se caracterizează prin ”creșteri semnificative” ale preţurilor unor produse precum uleiul de măsline (54%), cartofii, inclusiv cartofii de sămânță (23%), carnea de porc (22%) și ouăle (20%)”, descrie La Stampa situația din Italia, asemnătoare cu cea din Grecia.