- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Creta, noua destinație favorită de vacanță a românilor. Insula va fi luată cu asalt de peste 100.000 de turiști din țara noastră

02 Jun, 11:10 • Adrian Popovici
Insula Creta devine o atracție tot mai populară printre români. În 2024, peste 100.000 de turiști din țara noastră ar putea ajunge în această destinație de vacanță.

Insula Creta este una dintre destinațiile de vacanță preferate de români, mai ales în sezonul estival, pentru că îmbină perfect relaxarea, distracția, aventura și experiențele culinare. Doar în 2023, aproximativ 90.000 de turiști din țara noastră au vizitat acest, iar în 2024 numărul lor ar putea depăși 100.000, transmite Wall Street.ro.

Trebuie precizat că insula Creta este situată la o distanță considerabilă de România, în jur de 1.300 de kilometri de la București, turiștii preferând avionul drumului cu mașina. Turiștii români pot zbura din 11 orașe ale României către Heraklion, capitala insulei, și din București și Cluj în Chania, unde se află al doilea cel mai important aeroport din Creta.

Cu o suprafață de 8.336 kilometri pătrați, Creta este cea mai mare insulă grecească și a cincea ca mărime din Marea Mediterană, după Sicilia, Sardinia, Corsica și Cipru. Datele arată și că este cea populată și vizitată destinație insulă din arhipelag.

„2023 a fost cel mai bun an pentru turismul din Grecia, chiar și peste anul 2019, care era un reper. Aproximativ 32,7 milioane de turiști au vizitat Grecia anul trecut, iar circa 30% dintre aceștia au fost în Creta”, declară Miltiadis Despotakis, care se așteaptă de o creștere de cel puțin 5% în 2024.

Plaja Elafonisi, insula Creta
Plaja Elafonisi, insula Creta

Ce pot vizita românii care ajung în insula Creta?

În ceea ce privește numărul românilor care au vizitat Creta anul trecut, acesta s-a ridicat la circa 90.000, iar pentru anul acesta se așteaptă să depășească 100.000.

Creta oferă o varietate impresionantă de atracții turistice. Vechiul Port Venețian din Chania este una dintre atracțiile principale ale insulei. Construit de venețieni între anii 1320 și 1356, era cel mai important centru comercial din Marea Mediterană la vremea aceea. Orașul vechi din Rethymnon, cu clădirile sale de origine venețiană, castelul Fortezza și micul port venețian, este un alt punct de interes. Palatul Knossos, cel mai important sit arheologic din Creta, oferă o incursiune în civilizația minoică, prima putere maritimă din Mediterană.

Heraklion, capitala insulei Creta, este un oraș cu numeroase obiective turistice, muzee, restaurante, baruri și hoteluri. Turiștii români care ajung aici pot explora Piața Morosini, Loggia, Agios Titos și Armeria. Muzeul Arheologic din Heraklion, cu o colecție impresionantă de artefacte și lucrări de artă minoică, este de asemenea un loc de vizitat, unde se remarcă Statuia Zeiței Șarpelui.

Plajele din Creta sunt renumite pentru frumusețea lor. Plaja Elafonisi sau „plaja roz”, este una dintre cele mai frumoase din lume. De asemenea, plaja Balos, situată în partea de nord-vest a insulei, oferă nisip alb, ape turcoaz limpezi și lagune de mică adâncime ideale pentru relaxare.

Citește și: Românii care riscă să nu mai ajungă în vacanță în 2024. Semnal de alarmă pentru turiștii care merg într-o destinație foarte cunoscută din Europa