Pe 28 februarie 2025, Crin Antonescu a comentat propunerea președintelui american Donald Trump privind alocarea unui buget de 5% din PIB pentru apărarea țărilor membre NATO. Candidatul coaliției de guvernare pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 a avut o atitudine fermă și a adus argumente împotriva cererii lui Trump, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Ilie Bolojan, întrebat dacă va intra în cursa pentru Cotroceni: ”Coaliţia de guvernare are un candidat, pe domnul Crin Antonescu” / Despre posibilitatea trimiterii de militari români în Ucraina: ”Nu a existat nicio discuție”
În trecut, președintele SUA a sugerat ca statele NATO să contribuie cu 5% din PIB pentru apărare, o propunere care nu a fost bine primită în Europa, având în vedere că multe dintre aceste state nu au reușit nici măcar să atingă pragul de 2% din PIB pentru apărare, stabilit anterior.
„Eu am şi spus, la cât se poate aştepta domnul Trump de la mine, cam la 3,5%, nu mai mult. Sunt foarte dur în aceste negocieri pe bani, când vine vorba. 3,5% e un maximum pentru România. Este foarte mult.
România, săraca, cum a fost, cum n-a fost, a zis 2%, a făcut mai puţin, după a făcut ceva mai mult. Dar în esenţă, să ştiţi că aici sunt de acord cu Trump. (..) El spune, sunt banii mei, ai Statelor Unite. Am luptat alături de voi în două războaie, au murit nişte oameni pentru a elibera continentul vostru, am cheltuit nişte bani”, a declarat Crin Antonescu.
Crin Antonescu a subliniat că, din punctul său de vedere, 3,5% este maximul pe care România îl poate aloca pentru apărare, având în vedere realitățile economice și istorice ale țării. El a adăugat că multe dintre statele puternice din Europa nu reușesc să aloce mai mult de 2% din PIB pentru acest sector. Totodată, Antonescu a recunoscut că este de acord cu Trump în ceea ce privește perspectiva acestuia asupra cheltuielilor pentru apărare, având în vedere implicarea Statelor Unite în conflictele internaționale și sacrificiile făcute pentru apărarea Europei.
„Poate pentru un preşedinte al Americii, pentru un preşedinte al României, în niciun caz, din simplul motiv, că indiferent cum îl apreciem pe Trump, că suntem pro-Trump sau anti-Trump, România nu poate să aibă un Trump, pentru că România este România şi nu Statele Unite ale Americii. Sunt constituţii diferite.
Poate fi un model prin energia, hotărârea şi sinceritatea cu care spune că interesele ţării sale depăşesc orice alte interese. Dacă România, păstrând proporţiile, va avea un asemenea preşedinte, asta va fi bine”, a mai spus candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din luna mai.
În privința stilului lui Donald Trump ca lider, Crin Antonescu a menționat că, deși Trump este un model în ceea ce privește energia, hotărârea și sinceritatea cu care pune interesele țării sale pe primul loc, stilul său nu ar fi potrivit pentru România. Potrivit lui Antonescu, România nu ar trebui să adopte modelul lui Trump, deoarece diferențele constituționale și istorice între cele două țări sunt semnificative. Totuși, Antonescu a apreciat determinarea și abordarea clară a președintelui american, subliniind că, într-o formă adaptată, o astfel de atitudine ar putea fi benefică și pentru România.
Te-ar mai putea interesa și: Crin Antonescu îl demolează pe Călin Georgescu: ”A obținut în condiții dubioase două milioane de voturi. Cum adică discută numai cu poporul? Omul ăsta, dacă ar câștiga, ar pretinde să desființeze tot”