Crin Antonescu a declarat, în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN, că dacă ar deveni președintele României și ar avea o întâlnire cu Donald Trump, ar încerca să-l convingă să mențină angajamentele de securitate față de România printr-o abordare pragmatică, bazată pe interese economice. Antonescu consideră că Trump ia decizii în funcție de avantajele comerciale pentru SUA, iar cel mai eficient mod de a-l determina să sprijine România este să creeze un cadru favorabil investițiilor americane.
Te-ar mai putea interesa și: Cu cine ar vrea Crin Antonescu să ajungă în turul II al alegerilor prezidențiale: „Mi s-ar părea o poveste frumoasă”
El a explicat că orice lider român care negociază cu Trump ar trebui să identifice interesele economice ale Administrației de la Washington și să le valorifice în favoarea securității naționale. În loc să solicite direct menținerea prezenței militare americane, strategia corectă ar fi să prezinte România ca o oportunitate economică avantajoasă pentru SUA, astfel încât protejarea investițiilor americane să devină un interes strategic pentru Trump.
„(…)În momentul în care ai o întâlnire de genul acesta, și asta ar trebui să facă oricine, trebuie să depistezi foarte bine, care ar fi interesele economice ale Administrației Trump în România. Le știi, le inventariezi, ai dosarul și în momentul ăla îi spui: hai să vorbim business. Interesul meu primordial nu e de business, deși e binevenit, al meu e de securitate. Cea mai bună cale de a-l determina sau de a nu mai trebui să îl rog eu hai domne lasă bazele aici că e interesul meu, e ca el să aibă niște interese economice, clare aici, așa își apără el investiția. Asta pe formula comercială, pe formula de business pe care o propune”, a explicat Crin Antonescu.
Antonescu a subliniat că, dacă la conducerea SUA ar fi fost un președinte cu alt profil, ar fi putut invoca argumente precum parteneriatul militar istoric și contribuția României la misiunile NATO din Afganistan. Însă, în cazul lui Trump, astfel de argumente ar avea un impact redus.
„Dacă am fi avut personaje de alt profil aș fi putut invoca că nu putem fi lăsați cu o securitate îndoielnică pentru că am fost frați de arme cu americanii în Afganistan, în alte părți. Nu cred că acestea sunt argumentele”, a explicat Crin Antonescu.
Antonescu a afirmat că dialogul cu Trump trebuie să fie „pragmatic, pe limba lui”, evitând abordările formale și concentrându-se pe aspectele comerciale. Antonescu a dat exemplul lui Klaus Iohannis, care a primit o șapcă de la Trump, subliniind astfel importanța unei comunicări directe și adaptate stilului fostului președinte american. De asemenea, el a menționat că negocierile dintre liderii de stat nu se rezumă la întâlnirile formale, ci sunt precedate de discuții detaliate la nivel diplomatic și economic.
„I-aș mai spune de pildă că poate în mintea ta România e pe o listă de prieteni ai democraților, nu, suntem prieteni ai americanilor. (…) Îmi aduc aminte că și Klaus Iohannis că are o șapcă originală de la Trump. Dialogul trebuie să fie concentrat extrem de pragmatic pe limba lui și sigur că el trebuie însoțit, cred că oamenii știu deja că lucrurile nu se rezolvă într-o întâlnire între doi șefi de stat, ele sunt precedate de alte discuții, la întâlnirea președinților se discută concluziile, eventual se ia o decizie”.a mai spus candidatul la prezidențiale.
Te-ar mai putea interesa și: Crin Antonescu îl nimicește pe Klaus Iohannis: „A dăunat mult prin dezinteres, indiferență”