În contextul creșterii consumului de energie electrică din cauza vremii mai reci, România se confruntă cu o criză energetică semnificativă, generată de o penurie de capacitate disponibilă. Acest deficit este agravat de reviziile în curs de desfășurare la mai multe unități de producție a energiei electrice. Pe 5 noiembrie, la ora 19:00, prețul energiei pe piața de energie a atins 650 de euro/MWh, o creștere alarmantă de peste șase ori față de prețul înregistrat în timpul zilei, conform datelor furnizate de OPCOM, operatorul bursei de energie, potrivit economedia.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Ministerul Energiei a îndeplinit încă două jaloane din PNRR. Burduja: ”România îşi asumă stocarea ca prioritate zero a sistemului energetic naţional”
foto: energie
Acest tip de prețuri exorbitante a fost observat anterior în lunile de vară, în special în iulie și august, când temperaturile ridicate au dus la creșterea consumului de energie și au impus întâlniri frecvente ale comandamentelor de criză la Ministerul Energiei. În prezent, sistemul energetic este sub o presiune considerabilă din cauza indisponibilității a aproape jumătate din capacitatea hidrocentralei Porțile de Fier 1, care se confruntă cu defecte la paletele rotoare ale turbinei. De asemenea, jumătate din capacitatea termocentralei Brazi, operată de Petrom, este indisponibilă din cauza unei avarii subite, iar un grup al termocentralei Craiova (Complexul Oltenia) este oprit. Producția de energie eoliană este, de asemenea, aproape inexistentă, contribuind astfel la criza actuală.
Pentru a face față cererii crescute și a evita întreruperile de curent, România a fost nevoită să apeleze la importuri semnificative de energie din Ungaria și Bulgaria, care furnizează 1.100 MW, respectiv 600 MW. Aceasta, însă, vine cu un cost ridicat, deoarece furnizorii din vecinătate profita de situația desfavorabilă de pe piața românească, cerând prețuri mari, de 650 de euro/MWh, echivalentul a aproximativ 3.250 de lei.
Te-ar ma putea interesa și: Planul îndrăzneț Meta. Centru de date alimentat cu energie nucleară, blocat de albine rare