Cărbunele a revenit pe val în Germania în acest an, deoarece cea mai mare economie a Europei a ajuns să apeleze la „combustibilul murdar” pentru a o ajuta să treacă printr-o criză energetică dură, scrie Reuters.Demonizat de mult timp de Partidul Verzilor din Germania, care conduce unele dintre principalele ministere ale guvernului, cărbunele urma să fie eliminat treptat până în 2030, dar războiul Rusiei cu Ucraina și restricțiile exporturilor de gaze au adus cărbunele înapoi în favorurile Executivului de la Berlin.
Producția de gaz a crescut ușor, în ciuda prețurilor ridicate, deoarece producția de energie eoliană și hidroelectrică a fost scăzută, iar producția nucleară internă a scăzut și ea în iulie-septembrie. Acesta din urmă se datorează faptului că doar trei reactoare rămân active, comparativ cu șase cu un an mai devreme, întrucât Germania vrea să renunțe la energie nucleară, plan stabilit după accidentul de la Fukushima, mai scrie sursa citată.
„Numai în Germania, inversarea este la o scară semnificativă. Acest lucru a crescut generarea de energie pe bază de cărbune în Uniunea Europeană, care este de așteptat să rămână la aceste niveluri mai ridicate pentru o perioadă”, arată un raport al Agenției Internaționale pentru Energie.
Consumul global de cărbune a atins un nivel-record de peste 8 miliarde de tone în acest an, Germania fiind una dintre cele mai mari consumatoare, cu o creștere de 19%, sau 26 de milioane de tone, față de 2021, a spus AIE.
În loc să închidă 1,6 GW de centrale electrice pe bază de lignit până la sfârșitul anului 2022, așa cum era planificat, guvernul german a emis o derogare pentru a permite producția până în martie 2024. Germania s-a văzut nevoită să creeze o „rezervă de înlocuire a gazelor” cu o capacitate totală de 11,6 GW. Aceasta include 1,9 GW de lignit și 4,3 GW de centrale electrice pe cărbune, cărora li se permite să revină pe piață până în 2024, se mai arată în raportul AIE.
Cu toate acestea, AIE a adăugat că, datorită unei creșteri așteptate a producției de energie electrică din surse regenerabile și a unei redresări a disponibilității de energie nucleară franceză, Germania ar trebui să revină să fie un importator net de energie electrică în următorii câțiva ani.